România trăieşte pe datorie, "pe caiet". Economist: Zeci de miliarde de euro deficit în câţiva ani / Avertisment sumbru

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
25.04.2025

Economistul Cristian Păun a atras atenţia, vineri, că deficitul bugetar excesiv este expresia unui model economic greşit, aplicat de ani buni, care împinge România spre colaps financiar.

"Deficitul excesiv din ultimii ani nu poate fi legat de ceva pozitiv, gen este 'un deficit pentru investiţii'. Căci investiţiile publice majore au (avut) finanţare din fondurile europene pentru aproape toată valoarea lor. Este sau ar trebui să fie foarte puţin deficit în aceste investiţii. Acest deficit este expresia clară a unui model economic greşit, aplicat de ani buni, un model concentrat exclusiv şi cu orice preţ pe stimularea cererii interne. Mult din această stimulare a consumului se bazează pe bugetul de stat şi pe deficitul excesiv al acestuia. Adică, pe datorie. Pe caiet. Zeci de miliarde de euro deficit în câţiva ani. Bani pe care nu i-am avut, bani pe care economia reală nu îi poate produce uşor astăzi. Şi o bună bucată de timp de acum înainte", a declarat Cristian Păun.

Expertul a explicat că deficitul excesiv este aşadar expresia unei incompetenţe, a unei neînţelegeri a realităţii macroeconomice şi a unei slăbiciuni constante în faţa tuturor grupurilor de presiune care cer menţinerea privilegiilor finanţate prin buget.

Cristian Păun a opinat că avem deficit excesiv de ani buni pentru că:

1. Refuzăm reformarea statului şi evităm sistematic simplificarea, profesionalizarea şi eficientizarea administraţiei publice centrale şi locale. Menţinem mufate la buget structuri administrative supradimensionate şi inutile. Nu avem curajul să le desfiinţăm. Nu putem reduce cheltuielile publice din acest motiv.

2. Nu absorbim fondurile europene în ritmul şi în volumul programat. O bună parte din aceste fonduri sunt legate de punctul de mai sus. De un an şi mai bine nu a intrat niciun ban prin PNRR. Totul este blocat. Absorbţie zero pe multe zone din fondurile clasice. Un dezastru care a redus radical veniturile nefiscale. Pentru care au fost însă propuse cheltuieli consistente. Cu salariile celor care trebuiau să asigure absorbţia acestor fonduri, de exemplu.

3. Economia reală scade şi va scădea şi mai mult dacă o lovim cu taxe noi. Producţia industrială este pe o pantă descendentă de aproape doi ani. Noi ne facem că nu vedem contracţia economiei. Propunem creşteri economice irealiste pentru a acoperi cheltuieli de care nu avem curajul să ne atingem.

4. Evaziunea, contrabanda şi contrafacerea sunt un model de acţiune economică în România. Există o Românie paralelă, nederanjată de autorităţi de ani buni, care au contabilitate paralelă, nu taie facturi, nu vor fi atinşi de digitalizare sau alte sforţări inutile pe subiect. Procuratura şi justiţia prescriu pe bandă rulantă fapte de acest tip, nu recuperează mai nimic din prejudicii atunci când bandiţii sunt prinşi. Autorităţile plătite gras din deficit şi pe datorie, gratulate cu pensii speciale la care noi nici nu visăm, au o singură preocupare: să nu îi deranjeze pe bandiţi. Curată egalitate de şansă. Nu ai nicio şansă, de fapt. Vreo 10-15% din PIB rămâne anual în mâna acestora, cu complicitatea unui sistem de justiţie şi siguranţă naţională depăşite de situaţie.

5. Colectarea rămâne o glumă proastă. Deşi ni se spune mereu că există o problemă serioasă cu TVA-ul (gap-ul nostru de TVA este cam cât al Germaniei), noi ne facem că nu înţelegem, nu acceptăm experţii să ne ajute, nu dăm semne că ne deranjează problema. E mai uşor să creşti TVA cu procentul pe care nu reuşeşti să îl încasezi.

"Deficitul şi îndatorarea din spate ne îngroapă an de an. Pentru miliarde de euro. Cu inflaţie, dobânzi mai mari, taxe mai mari în spate. Adică… sărăcie!", a conchis Cristian Păun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor