România şi ţările baltice resping summitul 17 + 1 cu China
alte articole
Summitul pe care îl anunţase regimul comunist de la Beijing în format 17 + 1 dintre China şi state din centrul şi estul Europei este pus sub semnul întrebării după ce multe ţări anunţă că nu vor participa cu reprezentanţi de vârf.
România şi statele baltice au anunţat că doresc să participe, dacă va fi cazul, doar cu reprezentanţi de rang inferior, deşi în acest an ar urma să participe la summit însuşi liderul comuniştilor chinezi Xi Jinping.
Citiți și Beijingul a creat o alianţă tehnologică cu fostele ţări comuniste. România este şi ea inclusă
Proiectul 17 + 1 - care cu ani în urmă era denumit 16 + 1 - este iniţiativa majoră a Chinei de a negocia cu ţările din estul Europei proiecte de soft-power, care să spargă monopolul relaţiei cu China pe care l-au instituit Franţa şi Germania şi să îi asigure o intrare în blocul UE şi un sprijin strategic pentru proiectul de anvergură prin care Partidul Comunist Chinez îşi propulsează influenţa - Centura şi Drumul.
Beijingul a iniţiat formatul 17 + 1 pentru a-şi creşte influenţa asupra unor ţări ca Polonia şi Cehia şi pentru a-şi întări poziţia în ţări cu care deja are acorduri, precum Ungaria, Serbia sau Grecia.
Ultima întâlnire 17 + 1 planificată pentru primăvara anului 2020 a fost amânată din cauza crizei generate de virusul Wuhan.
Potrivit unor informaţii din cercurile diplomatice, Beijingul a încercat în ultimele zile să convingă statele baltice şi Polonia să trimită la summit reprezentanţi importanţi.
Potrivit publicaţiei „Politico”, Lituania şi Estonia au afirmat că nici preşedinţii şi nici premierii lor nu vor participa la summit, iar Lituania a evitat să dea un răspuns clar invitaţiei Chinei.
Citiți și Ce este Marele Reset? Partea I - Aşteptări reduse şi bio-tehno-feudalism
Potrivit informaţiilor cotidianului citat, aflate din cercuri diplomatice, România încă dezbate dacă va participa.
Politico, citând surse din cercurile diplomatice, transmite că diplomaţii ţărilor care au refuzat participarea la nivel de vârf sunt dezamăgite de faptul că summitul ar avea o natură politică, şi nu economică.
Deocamdată doar Ungaria şi Serbia au confirmat participarea. Ambele ţări au încheiat acorduri strânse cu China şi au încheiat acorduri comerciale importante cu Beijingul.
Citiți și Biserica Catolică este infiltrată de globaliştii Marelui Reset - Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano
Prim-ministrul Viktor Orban a permis la sfârşitul lunii ianuarie aprobarea de urgenţă a vaccinului chinezesc Sinovac. În restul Europei, acest vaccin nu este admis, existând temeri cu privire la transparenţa procesului de testare şi rezultatele obţinute. Temerile au fost amplificate la sfârşitul lunii decembrie, când China a anunţat achiziţionarea de 100 milioane de doze de vaccin produs de Pfizer.
Serbia a achiziţionat şi ea 1 milion de doze de vaccin produs de China, apropierea dintre cele două ţări fiind tot mai strânsă după ce în iulie a achiziţionat tehnică militară chineză.
Andrzej Duda a confirmat oficial că va participa la summit. Cu puţin timp înainte, Polonia a încheiat un acord privind exportul unor produse agricole către China.