China începe să dicteze termeni administraţiei Biden: "Linia roşie nu trebuie depăşită"

Comuniştii chinezi încearcă să seteze agenda pe următorii patru ani, jucând dur
Yang Jiechi
Yang Jiechi (Chip Somodevilla / Getty Images)

Într-un discurs mult aşteptat, primul în care diplomatul de vârf al Chinei, Yang Jiechi, s-a adresat unei audienţe americane sub noua administraţie, la Comitetul Naţional pentru Relaţii SUA-China din New York, oficialul Partidului Comunist a avertizat SUA că trebuie să înceteze să intervină în „interesele principale” ale Beijingului, în problemele din Hong Kong, Xinjiang şi Tibet sau altfel riscă să treacă „linia roşie” a Chinei.

Yang în calitate de director al Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe şi membru al puternicului Birou Politic, format din 25 de membri, a cerut ca Biden să renunţe la „politicile greşite ale lui Trump împotriva Chinei”, care, după părerea oficialului comunist, au aruncat relaţia în „perioada cea mai dificilă de la stabilirea legăturilor diplomatice”.

În adresa video, Yang a afirmat: „Credem că pacea şi dezvoltarea sunt încă tendinţa predominantă a vremurilor şi că o coexistenţă paşnică şi cooperarea win-win rămân aspiraţia comună a tuturor popoarelor”, potrivit Bloomberg.

Citiți și EXCLUSIV: Cum a reuşit China să roadă economia americană până la temelie

Enumerând o serie de puncte de tensiune, pe care, după inaugurarea sa din 20 ianuarie, Joe Biden le-a ridicat deja în discursuri - problemele drepturilor omului şi represiunea anti-democraţie, mai ales în Hong Kong, dar şi persecuţia uigurilor din nord-vestul provinciei Xinjiang (şi, bineînţeles, Taiwanul), Yang a spus abrupt:

"Acestea constituie o linie roşie care nu trebuie trecută. Orice încălcare va ajunge să submineze relaţiile China-SUA şi interesele Statelor Unite".

Citiți și Partidul Comunist Chinez se luptă cu religia: Bibliile ajung pe foc, credincioşii primesc pedepse cu închisoarea

"Noi, din China, sperăm că Statele Unite se vor ridica deasupra mentalităţii depăşite a rivalităţii de sumă zero, a rivalităţii puterilor majore şi vor colabora cu China pentru a menţine relaţia pe drumul cel bun", a adăugat el.

Yang a explicat apoi nemulţumirile urgente specifice, care includ „hărţuirea studenţilor chinezi, restricţionarea presei chineze, închiderea Institutelor Confucius şi suprimarea companiilor chineze”, potrivit discursului toate acestea fiind politici semnificative ale erei Trump şi escaladări din ultimul an al administraţie sale.

Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez

„Aceste probleme se referă la interesele de bază ale Chinei, la demnitatea naţională, precum şi la sensibilităţile celor 1,4 miliarde de oameni”, a subliniat Yang în discursul video. „Constituie o linie roşie care nu trebuie depăşită.”

„Avertismentul” ferm vine după ce secretarul de stat nou confirmat, Antony Blinken, şi-a concentrat săptămâna trecută unele dintre primele declaraţii oficiale asupra problemelor evidente cu drepturile omului în China.

Citiți și Organizaţie europeană: Sute de conturi Twitter legate de China au acţionat coordonat pentru a semăna dezbinare în perioada alegerilor SUA

„Am văzut China acţionând în mod flagrant pentru a submina însăşi angajamentele pe care şi le-a luat în timpul trecerii Hong Kong-ului”, a spus Blinken.

Blinken şi-a afirmat săptămâna trecută sprijinul său neclintit pentru „apărarea valorilor noastre atunci când China le provoacă, inclusiv în Xinjiang, împotriva uigurilor”. Toate acestea apar, de asemenea, pe măsură ce tensiunile cresc în jurul Taiwanului în Marea Chinei de Sud, ambele nave şi avioane de război americane şi chineze desfăşurând acolo exerciţii de forţă.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan este sintetic devine mainstream: Yahoo Finance preia o analiză - 99% este din laborator

Aşa cum a subliniat The Wall Street Journal, în ultimele zile au existat o serie de astfel de discursuri ale oficialilor guvernamentali chinezi, adresate liderilor americani, care expun o viziune pentru îmbunătăţirea relaţiilor chino-americane, dar doar în condiţiile Beijingului.

Vicepremierul Wang Qishan a declarat liderilor de afaceri din SUA săptămâna trecută că Beijing-ul caută o relaţie de respect reciproc şi lipsită de conflicte şi confruntări, potrivit unui rezumat al întâlnirii private transmis de publicaţia China Daily, aparţinând Partidului. Un american care s-a alăturat întâlnirii video a declarat că Wang este ferm hotărât ca modelul de guvernanţă al Chinei este cel corect.

Citiți și China aplaudă noua administraţie: "îngerii buni triumfă asupra forţelor răului"

Mesajul lui Wang, a spus această persoană, a fost efectiv: „Iată regulile parcursului”.

Până în prezent nu pare că administraţia Biden pare să respecte aceste reguli, având în vedere că ultimele declaraţii de la Casa Albă nu par genul de abatere de la tonul dur abordat anterior de tandemul Trump / Pompeo la care spera China.

Citiți și "Mortul era viu" - chirurg chinez evocă istorii de groază din industria extragerii forţate de organe a Chinei [film documentar]

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe