China: Partidul pune căluş pe reţelele sociale - utilizatorii au nevoie de licenţă specială pentru a posta ştiri importante
alte articole
Partidul Comunist Chinez şi-a întărit şi mai mult controlul asupra libertăţii de expresie şi gândire, anunţând restricţii cu privire la informaţiile a căror transmitere este permisă pe reţelele sociale chineze.
Platformele de socializare chineze au emis notificări utilizatorilor, în ultimele zile, cerându-le să obţină „licenţe pentru serviciul de informaţii pentru ştiri pe internet” - în caz contrar li se interzice să comenteze „politică, economie, problemele legate de domeniul militar, diplomatic şi ştiri majore”.
Notificările explică faptul că, în cazul în care un utilizator nu are o licenţă, i se recomandă să nu adune, să publice, să comenteze şi să interpreteze nicio informaţie privind actualitatea.
Notificările, venite de la două platforme majore de media socială, controlate de regimul comunist - de la Sohu şi Baidu - afirmă în mod clar că utilizatorii sunt acum obligaţi „să nu transmită astfel de informaţii fără aprobare”.
Citiți și China aplaudă noua administraţie: "îngerii buni triumfă asupra forţelor răului"
Notificările au adăugat că noile reguli „interzic alcătuirea de asemenea conţinut fără permisiune sau dincolo de domeniul de aplicare permis”.
Notificarea transmisă de Sohu enumera, de asemenea, sancţiunile pentru cazurile în care sunt încălcate noile reglementări.
Comunicatul atrăgea atenţia că răspândirea de conţinut de actualitate interzis de către „conturile fără licenţă” va atrage suspendarea acestora timp de şapte zile. Dacă încalcă regula pentru a doua oară, contul va fi suspendat timp de 15 zile, urmat de o suspendare de 30 de zile pentru a treia încălcare.
Dacă un utilizator încalcă interdicţia de repostare pentru a patra oară, contul său va fi „dezactivat permanent”.
Penalităţile sunt mai dure pentru cei care transmite postări originale. Conturile fără licenţă care postează în mod direct informaţii care încalcă regulile va fi „interzis permanent odată descoperit”, se spune în aviz.
Comentatorii care nu sunt afiliaţi la o companie de presă aprobată de stat au declarat că este aproape imposibil să li se acorde o licenţă, având în vedere lista lungă de cerinţe nerealiste pe care WeChat, Sohu şi Baidu le solicită în numele autorităţilor.
Unul dintre criterii, potrivit proprietarului contului NetEase „Tianma Xingwen”, este acela că toate conturile personale nu sunt eligibile pentru o licenţă.
Ei s-au plâns că noile reglementări vor însemna că viitorul reţelelor sociale chineze „va aparţine doar unui număr foarte mic de oameni”.
Ma Xiaolin, un reporter veteran care a transmis ştiri din războiul din Irak, a declarat la Weibo pe 30 ianuarie: „În calitate de cercetător pe relaţii internaţionale, se pare că de acum înainte nu pot vorbi decât despre mâncare, băutură şi distracţie pe reţelele sociale”.
În spatele impunerii noilor restricţii asupra platformelor de socializare se află Administraţia Cibernetică din China (CAC) controlată de Partidul Comunist Chinez.
În cadrul reuniunii naţionale a CAC din 29 ianuarie, agenţia de reglementare şi control a internetului a anunţat că îşi va concentra resursele asupra „problemelor proeminente care perturbă 'pacea şi liniştea' comunicaţiilor prin Internet”, inclusiv subiectele şi videoclipurile virale.
Majoritatea furnizorilor de servicii de internet care deţin platforme de socializare, precum Tencent şi Sina Weibo, au participat la întâlnire.
Zhuang Rongwen, vice-ministru al Departamentului de propagandă al Partidului şi director al CAC, a declarat în cadrul şedinţei că este necesar să „menţinem orientarea politică corectă, orientarea opiniei publice şi orientarea valorică” pe toate platformele de internet, indiferent care sunt acestea.
CAC a declarat într-o notificare din 31 ianuarie că licenţele se „concentrează, acum, pe rectificarea” situaţiei în care publicul a avut acces la comentatori online "nereglementaţi".
Agenţia a mai menţionat că personalităţile media autorizate vor trebui în continuare să treacă printr-o „revizuire înainte de a posta” politică, ceea ce implică faptul că nu vor putea discuta puncte de vedere sensibile din punct de vedere politic cu privire la subiectele de actualitate, inclusiv în timpul transmisiilor live.