China livrează primul transport de arme în Serbia: drone şi rachete

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)
A.P.
07.07.2020

Serbia a achiziţionat recent un lot de drone militare de recunoaştere CH-92A şi rachete. Evoluţia marchează prima livrare de către China a echipamentelor de aviaţie de uz militar într-o ţară europeană şi un punct de reper pentru firmele de arme chinezeşti pe piaţa europeană, au spus analiştii luni, potrivit Global Times, o publicaţie controlată de regimul comunist de la Beijing.

Dronele ar trebui să fie dintre cele mai avansate arme din arsenalul armatei sârbe, ele putând efectua recunoaştere tactică, misiuni de direcţionare de precizie, atac la sol şi misiuni de patrulare, au declarat specialiştii.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a inspectat livrarea sâmbătă, potrivit Ministerului Apărării din Serbia.

Livrarea a cuprins un număr de nouă drone CH-92A şi 18 rachete aer-sol FT-8C. Mai sunt aşteptate alte cincisprezece drone în achiziţiile viitoare, au precizat rapoartele.

Drona CH-92A are o rază de navigaţie de peste 250 de kilometri, un plafon de 5.000 de metri şi o viteză maximă de 200 de kilometri pe oră, putând transporta două rachete, inclusiv o rachetă aer-sol FT-8C care poate atinge ţinte aflate la 9 kilometri distanţă, potrivit informaţiilor disponibile publicului.

Acordul de achiziţie de tehnică militară face parte din evoluţia Serbiei de a se apropia de ţări precum China şi Rusia, în ciuda încercărilor de integrare în blocul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor