Serbia primeşte un milion de doze de vaccin produs de compania chineză Sinopharm

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic. (Getty Images)

Un avion care transporta un milion de doze de vaccin Sinopharm COVID-19 a ajuns sâmbătă în Serbia, prima ţară europeană care a cumpărat vaccinul chinezesc pentru programele de inoculare în masă.

Preşedintele Aleksander Vucic a fost însoţit de ambasadorul Beijingului în Serbia pe aeroportul din Belgrad în timp ce containerele care transportau vaccinurile au fost descărcate dintr-un avion Air Serbia.

De foarte multe ori în 2020, China a folosit pandemia pe care a produs-o pentru un scenariu pe care analiştii occidentali l-au numit "diplomaţia măştilor" - de fiecare dată când a vândut echipamente medicale precum măşti şi consumabile, a cerut oficialilor ţărilor respective să mulţumească regimului chinez pentru "ajutor", deşi acesta nu era gratuit. Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul Serbiei.

"Aş dori să mulţumesc preşedintelui Xi Jinping şi conducerii chineze pentru că ne-au trimis un milion de doze de vaccin", a declarat reporterilor Vucic, care a contribuit la stabilirea legăturilor strânse cu China în ultimii ani.

El a spus că autoritatea medicală din Serbia ar trebui să aprobe vaccinul Sinopharm în următoarele câteva zile, urmând ca vaccinările să înceapă într-o săptămână.

Până în prezent, peste 20.000 de sârbi au fost vaccinaţi de când a început inocularea în masă la sfârşitul lunii decembrie, în principal persoanele în vârstă din căminele de bătrâni şi personalul medical.

Majoritatea au primit vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech sau vaccinul Sputnik din Rusia.

Vucic a declarat că Serbia se aşteaptă să primească încă 250.000 de doze de vaccin Sputnik şi 20.000 de doze de vaccin Pfizer săptămâna viitoare. El a mai spus că ţara sa aşteaptă să primească transporturi de vaccinuri Astrazeneca şi Moderna până în iunie.

Ungaria aşteaptă ca autoritatea sa medicală să aprobe utilizarea vaccinului Sinopharm pentru inocularea în masă, după ce Comisia Europeană şi-a dat acceptul de a negocia aprovizionarea cu vaccin produs de chinezi.

În regiunea Balcanilor de Vest, inocularea a început doar în Serbia şi Albania. Bosnia, Kosovo, Muntenegru şi Macedonia de Nord nu au primit încă provizii din niciun vaccin.

China a aprobat vaccinul produs de Sinopharm BIBP la sfârşitul lunii decembrie, acesta fiind primul său vaccin COVID-19 pentru uz public general. Nu au fost publicate date detaliate privind eficacitatea, dar BIBP a declarat că vaccinul este eficient într-un procent de 79,34%, pe baza datelor intermediare.

Regimul chinez este cunoscut pentru opacitatea sa în materie de testare a medicamentelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe