România, pe primul loc în UE la risc de sărăcie şi excluziune socială

Numeroşi români nu-şi pot permite din banii pe care îi câştigă nici măcar să plătească cheltuielile curente ale casei. Nu e de mirare deci că doar puţin peste 10% din cetăţeni pot merge la un teatru sau la film şi doar 15% îşi permit cărţi, ziare şi reviste.
Cantină pentru ajutor social (Epoch Times România)
Ana Ion
20.08.2016

Ţara noastră se află pe primul loc în UE, la egalitate cu Bulgaria, în ceea ce priveşte riscul de sărăcie şi excluziune socială, relatează Adevărul.info, citând date ale Eurostat. Potrivit oficiului european de statistică, un procent de 40% din totalul populaţiei României se găseşte în această situaţie.

Această realitate sumbră este confirmată şi de Institutul Naţional de Statistică, cifrele publicate de această instituţie arătând că o treime din gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face faţă cheltuielilor din veniturile nete realizate anul trecut.

Tototdată, 36% din familiile de români s-au aflat anul trecut în imposibilitatea de a plăti întreţinerea locuinţei din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% nu şi-au putut plăti facturile la energia electrică.

Pentru a face faţă cheltuielilor curente, 6,8% din familii au apelat la economii, 6,1% s-au împrumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, circa 9,3% au muncit suplimentar iar alţi 11,5% au apelat la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni.

Nu în ultimul rând, cifrele indică faptul că în 2015 doar 17% din familii şi-au permis o săptămână de concediu în afara casei, doar 5,9% au putut realiza înlocuirea mobilei uzate şi/sau demodate şi numai 12,1% din familii au putut cumpăra produse electrocasnice.

De asemenea, doar 10,6% din familii şi-au putut permite să meargă la teatru sau să meargă la cinema, iar 15,2% şi-au permis cumpărarea de cărţi, ziare şi reviste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor