Raportorul Special al ONU: Raportat la o serie de indicatori, România se află pe ultimele locuri în UE (video)
Romania se află într-un stadiu de negare cu privire la nivelul ridicat al saraciei, a afirmat Philip Alston, Raportorul special al Natiunilor Unite pe probleme de saracie extremă şi drepturile omului, în timpul unei conferinţe de presă ţinută la sediul UNICEF din Bucureşti cu prilejul incheierii vizitei sale de 10 zile în România.
În cadrul conferinţei, Philip Alston a prezentat concluziile unui raport pe care l-a înaintat în această dimineaţa Guvernului român, la finalul unei vizite pe care a efectuat-o în ţara noastră în perioada 2-11 noiembrie. Concluziile şi recomandările complete vor fi prezentate în cadrul unui raport către Consiliul pentru Drepturile Omului în iunie 2016.
Întrebat de presă unde se situează România în comparaţie cu alte ţări relativ la problema sărăciei, raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului a opinat: “Singura comparaţie pe care o putem face într-adevăr este cea cu Uniunea Europeană. Dacă comparăm România cu alte ţări din UE, ea se află pe ultimul loc, sau pe penultimul loc, la aproape fiecare indicator. Şi nu ar trebui să fie. Asta este problemă reală.
Este o alegere. Este o alegere acceptată până acum de cetăţeni, de populaţie (...) România a acceptat o gamă întreagă de drepturi ale omului. Nu numai dreptul de a nu fi bătut de poliţie dar şi dreptul la educaţie, dreptul de a avea acces la sistemul public de sănătate şi dacă nu satisface aceste cerinţe şi are resursele să o facă, atunci aceasta este o nerespectare a obligaţiilor".
Este datoria UNICEF, unde ne aflăm acum, să compare politicile guvernamentale relative la obligaţiile pe care şi le-a sumat prin aderarea la Convenţiile drepturilor copiilor. Şi multe dintre statisticile pe care le vedem aici arată că politicile guvernamentale nu se califică.
Deci, rolul unei persoane ca mine este de a atrage atenţia asupra acestor probleme şi de a încerca să explice că posibilităţile există şi să încerce să concentreze atenţia pe importanţa voinţei politice
Deci, rolul unei persoane ca mine este de a atrage atenţia asupra acestor probleme şi de a încerca să explice că posibilităţile există şi să încerce să concentreze atenţia pe importanţa voinţei politice. Poate fi făcută cu uşurinţă, dacă guvernul doreşte să o facă. Şi în măsura în care aceasta nu o face, răspunsul este ca aceşti oameni nu doresc să fie săraci, răspunsul este că guvernul nu vrea să-şi joace rolul în a-i ridica din sărăcie".
Philip Alston a preluat funcţia de raportor special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului în iunie 2014, în urma numirii sale de către Consiliul Drepturilor Omului. Este profesor de drept John Norton Pomeroy la New York University School of Law şi a ocupat în trecut diferite funcţii în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite printre care, Raportor Special privind execuţiile extrajudiciare, sumare asu arbitrare, Consilier Special pe probleme de obiective de dezvoltare ale milenului pe lângă Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, precum şi Preşedinte al Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale.