România pe locul 62 în topul Heritage al libertăţii economice

(photos.com)
Loredana Diacu
15.01.2014

Ţara noastră se clasează pe locul 62 în topul libertăţii economice realizat de prestigioasa fundaţie Heritage, în urcare cu un loc faţă de anul trecut. Raportul reflectă gradul de libertate fiscală într-o ţară, modul în care sunt cheltuiţi banii publici, gradul în care este respectat dreptul la proprietate, corupţia etc. şi a analizat situaţia din 179 de ţări de pe întregul glob.

România se clasează imediat după Bulgaria şi deasupra statului Dominica, ţară din Caraibe a cărei economie se bazează pe exploatarea citricelor în general, Turciei cea frământată din vară de revolte şi a Rwandei, stat măcinat de conflicte etnice şi el.

Remarcând faptul că locul 62 este cea mai înaltă poziţie atinsă până acum de România în topul libertăţii economice, Heritage atrage atenţia că o reformă profundă a instituţiilor statului, în special în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei şi asigurarea independenţei justiţiei sunt vitale pentru dezvoltarea economiei româneşti.

Heritage mai remarcă faptul că Guvernul României este angajat în privatizarea marilor giganţi de stat, precum CFR Marfă, Oltchim, minele de cupru şi companiile energetice, fără a intra în culisele acestor privatizări.

România este încadrată în categoria statelor cu o libertate economică moderată, cu un scor de 65,5 puncte, în creştere uşoară faţă de anul trecut. Printre cele 61 de ţări ce devansează România se numără, pe lângă ţări dezvoltate, precum Elveţia, şi ţări precum Botswana, cu un indice al corupţiei mult mai bun decât cel românesc.

În Europa, România se clasează pe locul 23 din 49 de ţări analizate.

Pe primele locuri în topul libertăţii fiscale realizate de Heritage se clasează Hong Kong, urmat de Singapore şi Australia. Modul în care sunt calculate punctajele este destul de complex, acestea fiind o medie a mai multor indicatori, cum ar fi dreptul la proprietate, corupţie, cheltuieli guvernamentale, libertate monetară, libertatea comercială, libertatea forţei de muncă etc. Ca urmare a corelării acestor indici, clasamentul care rezultă este destul de spectaculos.

Astfel aflăm că, paradoxal, global vorbind, stăm mai bine chiar decât Franţa şi Italia, prima dintre ele pe locul 70 în top şi cea de-a doua pe 86, astfel că trebuie privit cu atenţie la indicatorii care urcă sau trag o ţară în jos.

SUA, de exemplu, ţară considerată promotorul democraţiei pe glob, se clasează pe locul 12, după Chile, Mauritius şi Irlanda. SUA, care are scoruri bune în ceea ce priveşte dreptul la proprietate şi corupţia, sau, mai exact, absenţa ei, este trasă în jos de indicatorul numit cheltuieli guvernamentale, ce se situează sub 5, cu un punctaj de 48,1.

România, în schimb, e trasă în jos de o întrega serie de indici: corupţie 37,7 pe o scară de 0 la 100, drept la proprietate 40, cheltuieli guvernamentale un mediocru 59,2. Ne ridică indicatorul libertate fiscală de 87 de puncte, peste cea a Ciprului, ţară renumită pentru offshorurile ei.

Mult sub noi se află giganţii comunişti/fost comunişti ai lumii, China şi Rusia.

Conform scorurilor, corupţia este înfloritoare şi în China (punctaj 35) şi în Rusia, (punctaj 22,1) iar dreptul la proprietate, idem, este la cote foarte joase şi el: 20 de puncte în China iar în Rusia cu 25.

Ţări precum Siria, Libia, Somalia, Irak nu sunt nici măcar incluse în clasament, la fel nici Lichtenstein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor