Ministrul de Interne îşi publică numărul de mobil pentru a opri corupţia din poliţie
alte articole
Opinia publică din Venezuela a fost revoltată după uciderea fostei Miss Univers, Monica Spear, împuşcată mortal luni.
Ca urmare, ministrul de Interne din Venezuela, Miguel Rodriguez, şi-a dat numărul de telefon mobil in direct la un post de Tv şi le-a cerut ofiţerilor de poliţie să-l sune direct şi să raporteze cazurile de corupţie din cadrul sistemului, scrie sâmbătă BBC.
Miguel Rodriguez a declarat că eradicarea corupţiei este singura cale pentru ca poliţia să recapete încrederea publicului. Corupţia poliţiei este văzută ca fiind unul din principalele motive pentru care Venezuela are una dintre cele mai mari rate de infracţionalitate din lume.
Comentariile ministrului au venit pe fondul furiei publice declanşate de uciderea fostei regine a frumuseţii din Venezuela. Monica Spear, alături de fostul ei soţ, Thomas Berry, care au fost împuşcaţi în maşină în faţa fiicei lor de cinci ani, fiind şi ea rănită.
Şapte persoane au fost arestate în legătură cu crima.
"Ofiţerii noi de poliţie vor avea întotdeauna unii superiori foarte buni şi pregătiţi. Dar ei vor avea, de asemenea, şi nişte „ouă stricate”. Raportaţi-i fără teamă deoarece (corupţia lor) subminează autoritatea poliţiei pentru poporul venezuelean", a declarat Rodriguez.
"Doar daţi-mi informaţii imediat şi îl vom decapita pe acel poliţist superior imoral", a avertizat ministrul, după ce le-a dat poliţiştilor numărul lui de mobil.
Uciderea doamnei Spear, despre care se crede că a fost un jaf, a reaprins dezbaterea cu privire la insecuritatea din Venezuela. Experţii citează adesea corupţia poliţiei ca parte a crizei criminalităţii prin care trece ţara. Imensa majoritate a crimelor rămân nepedepsite.
Miercuri, preşedintele Nicolas Maduro s-a întâlnit cu guvernatorii tuturor celor 23 de state şi primarii din cele mai violente oraşe pentru a coordona noi acţiuni împotriva criminalităţii. Cazul uciderii doameni Spear l-au determinat chiar şi pe liderul opoziţiei din Venezuela şi fostul candidat la preşedinţie Henrique Capriles să se întâlnească, de asemenea, cu Maduro - pentru prima dată de la alegerile contestate de anul trecut.
Spear şi fostul ei partener au fost îngropaţi vineri în capitala venezueleană Caracas. Sute de fani, colegi artişti şi rude au format cozi lungi la cimitir pentru a-şi lua la revedere de la cei doi.
Criminalitatea şi corupţia din statul comunist atinge cote alarmante
Pe timpul regimului liderului marxist Hugo Chavez numărul crimelor din Venezuela a crescut dramatic, având a doua rată de criminalitate din lume, după Honduras. În ciuda programelor sociale, Caracasul, capitala Venezuelei, înregistrează mai mulţi morţi în asasinate decât Baghdad-ul irakian.
Deşi regimul lui Chavez a refuzat să comunice cifrele, potrivit unor statistici, numai în 2013 aproape 25.000 de persoane au fost ucise, majoritatea cu arme de foc, potrivit Observatorului Violenţei din Venezuela, o organizaţie non-guvernamentală. Guvernul contestă aceste cifre.
Criminalitatea este deosebit de ridicată în oraşele mari, în special în Caracas, metropolă în care se înregistrează un număr impresionant de crime. Printre tipurile de infracţiuni frecvente se numără uciderile, furturile, tâlhăriile şi traficul cu droguri.
Un alt fenomen îngrijorător care ia amploare peste tot în ţară este cel al răpirilor. Vinovaţii ori nu sunt prinşi, ori nu sunt pedepsiţi, pentru că poliţia, în loc să rezolve problema, este o parte a ei, iar cu o justiţie subordonată regimului, oamenii încearcă să îşi facă singuri dreptate, motiv pentru care au trecut la linşaje şi execuţii extrajudiciare, potrivit Le Monde.