Şova pune la îndoială statul de drept: "Năstase a fost condamnat politic"
alte articole
La trei zile după ce trimisul SUA, Victoria Nuland a atras atenţia guvernanţilor că "e îngrijorător când există atacuri la independenţa justiţiei, este îngrijorător când politicieni din orice partid decid să pună în discuţie independenţa justiţiei", ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a declarat public, pe un post de televiziune că „subscrie opiniei primului ministru” conform căreia Adrian Năstase a fost "condamnat politic."
Invitat la emisiunea "Imparţial" de la Digi24, Ministrul Marilor Proiecte a afirmat, cu riscul să se "supere CSM-ul" (Consiliul Superior al Magistraturii) că, în opinia sa, Adrian Năstase a fost condamnat politic.
Şova a explicat că, după el, ca jurist cu o experienţă, hotărârile unei instanţe pot fi de trei feluri: fie legale şi temeinice, fie nelegale şi netemeinice, fie erori judiciare. În cazul lui Adrian Năstase însă, conform experienţei lui Şova şi unei cărţi apărute în 2012, pe care este probabil ca românii să nu o fi citit, nu se aplică nici una dintre cele trei situaţii mai sus menţionate, ci, fiind vorba de un om politic, condamnarea lui Năstase, este politică de fapt.
"Având în vedere că este vorba despre un om politic, da, este o condamnare politică. Îmi pare rău că deranjează pe cineva, dar dacă cineva ar citi mai mult decât Levantul va vedea că în condiţiile de respectare a statului de drept – şi voi pune la dispoziţie citatul, ca să nu se nelămurească cineva – scrie aşa: că printre motivele care pot pune la îndoială statul de drept este situaţia în care o instanţă judecătorească pronunţă hotărâri de condamnare împotriva adversarilor politici. Este o carte apărută în 2012”, a adăugat el.
Dan Şova a mai spus că, în opinia sa, nu au fost respectate condiţiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase, şi, în plus, indiferent cine se supăra, este dreptul său să comenteze o hotărâre a instanţei, conform Curţii de la Strasbourg: „Curtea de la Strasbourg îmi dă voie să comentez hotărâri care au intrat în puterea de lucru judecat. Eu, ca politician, nu am voie să fac presiuni asupra justiţiei, dar această hotărâre (de condamnare a lui A. Năstase - n.r.) este definitivă şi intrată în puterea de lucru judecat”, a afirmat el.
Deşi declaraţiile Premierului despre "justiţia băsista" au stârnit ample critici la nivel naţional şi internaţional, Dan Şova crede totuşi că a nu comenta este o "prostie", care "răscoala" toată pregătirea sa juridică.
"Prostia asta cu a nu comenta – se răscoală toată pregătirea mea juridică", a afirmat Şova, declarând că, dealtfel, critica este firesc să fie publică, nu se face pe sub scaune sau în camere antifonice:
„Critica hotărârii judecătoreşti se face în mod public, nu se face pe sub scaune sau în camere antifonice. Când se merge în sala de judecată, zecile de oameni care se află în sala de judecată aud permanent că hotărârea pronunţată este nelegală şi netemeinică. Aud de la un avocat, aud de la o parte, aud de la cei implicaţi în proces. De ce ar fi omul politic mai puţin îndrituit să critice o hotărâre definitivă?”, a spus Dan Şova.
„Cum să-mi interzică cineva să-mi spun opinia, mai ales că sunt de meserie? Da, cred că este o hotărâre incorectă şi poate să se supere toată lumea”, a concluzionat Şova.
Reamintim că declaraţiile Premierului Ponta despre "condamnarea politică" a lui Năstase, "victimă" a unui "regim abuziv" au stârnit valuri de critici şi reacţii negative, inclusiv din partea CSM, garantul independentei justitiei în stat. Declaraţiile premierului au reverberat inclusiv internaţional, stârnind noi îngrijorări legate de atacurile politicului la adresa independenţei justiţiei şi a statului de drept.
În cadrul unei vizite efectuate la Bucureşti imediat după declaraţiile premierului, Victoria Nuland, numărul 2 în diplomaţia SUA, a exprimat îngrijorarea Statelor Unite în privinţa respectării statului de drept, în condiţiile în care politicienii "decid să pună în discuţie independenţa justiţiei", şi a cerut Guvernului României să fie cât mai curat posibil.
Prima vizita pe care a făcut-o Victoria Nuland odată ajunsă la Bucureşti a fost la DNA, instituţie la care Dan Şova a făcut plângere în vară, pentru a se investigă dispariţia unui contract strategic pentru stat, respectiv contractul cu Bechtelul, "dispărut" fără urmă din instituţia aflată în subordinea sa, exact când se făceau presiuni majore pentru descentralizarea respectivului document.
Mai reamintim că declaraţiile lui Şova, au fost făcute, cităm "sub umbra celor 18 ani de avocatură" pe care Ministrul i-ar avea la activ şi sub "umbra" unei rezoluţii adoptate marţi de Comisia de Libertăţi Civile din Parlamentul European, prin care Comisiei Europene i se cere elaboreze imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre referitor la respectarea valorilor UE şi a criteriilor de accedere în UE. Ţările în care se constata încălcări ale statului de drept vor fi sancţionate cu îngheţarea fondurilor europene.