Ponta ostracizat si de Europa

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz (NICOLAS TUCAT / AFP / Getty Images)

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat luni, în cadrul deschiderii sesiunii Parlamentul European, că atacurile lansate de premierul român Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE Elmar Brok sunt reprobabile şi că va avea o discuţie cu şeful Guvernului de la Bucureşti pe acest subiect.

„Nu pot să fiu de acord cu astfel de declaraţii făcute de un premier al unei ţări europene”, a precizat Schulz.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat, recent, că imigranţii care se duc în Germania doar pentru a obţine ajutoare ar trebui trimişi rapid înapoi în ţările de origine.

"Imigranţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a declarat acesta, potrivit publicaţiei Bild.

În replică, Victor Ponta a declarat, la 6 ianuarie, că europarlamentarul german este "demagog, iresponsabil şi populist", care are o gândire "nazistă, fascistă", la fel ca europarlamentarul PDL Monica Macovei.

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populişti, cum e domnul Brok, care au intervenit deseori şi în România şi erau foarte bine mediatizaţi de presa băsistă, ca nişte extraordinari europarlamentari. Dar, cu această ocazie, am aflat ce gândesc despre români: că trebuie să ne amprenteze, că trebuie să fim toţi eventual ţinuţi în spatele unor garduri electrificate. Ăştia sunt prietenii lui Macovei. Ce vă miră? De fapt, şi gândesc la fel. O gândire nazistă. Şi doamna Macovei are o gândire fascistă, nazistă. Şi domnul Brok la fel. Cine se aseamănă, se adună", a subliniat Ponta.

Schulz: Nu pot să fiu de acord cu astfel de declaraţii făcute de un premier al unei ţări europene

Brok a explicat ulterior că majoritatea românilor şi bulgarilor sunt bineveniţi în statele membre UE, ca orice alţi cetăţeni UE, însă mica minoritate care încalcă şi abuzează de regulile Uniunii şi trebuie determinaţi să le respecte.

"Am cerut autorităţilor germane să contracareze abuzurile pentru a nu pune în pericol libertatea de mişcare. Iar asta va afecta doar o mică minoritate care nu respectă regulile", a declarat Brok.

Elmar Brok a răspuns şi acuzaţiilor dure venite din partea premierului român, care a folosit termeni duri pentru a-l descrie pe europarlamentarul german.

"Dacă domnul Ponta, a cărui relaţie cu domnia legii este bine cunoscută, mă acuză acum în legătură cu apelul meu ca regulile UE să fie respectate, reproşul său se va întoarce împotriva sa. El nu ar trebui să trateze astfel un prieten vechi al României decât dacă urmăreşte scopuri populiste şi motivate intern", a replicat Brok.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne