Români, vi se pregăteşte ceva. Un nou Cod Silvic, pe repede înainte în Parlament. Goţiu: Pare dictat de Mafia Pădurilor
Marţi, în Senatul României va avea loc o dezbatere publică pe tema noului Cod Silvic, act normativ care, dacă trece în forma actuală, în loc să protejeze plămânii verzi ai ţării - pădurile - va da liber la defrişări şi mai sălbatice, atrage atenţia unul dintre cei mai cunoscuţi activişti de mediu, fostul senator USR Mihai Goţiu.
Goţiu a punctat, într-un interviu acordat Epoch Times, că noul Cod Silvic pe care coaliţia la putere vrea să-l adopte în procedură de urgenţă elimină una din puţinele măsuri eficiente anti-hoţie, mai exact confiscarea autovehiculelor care transportă lemn tăiat ilegal. El a mai arătat că România va pierde nu doar păduri ci şi bani, bani europeni din PNRR.
Potrivit lui Goţiu, noul Cod Silvic are prevederi care par de-a dreptul dictate de către mafia pădurilor iar societatea civilă ar trebui să se mobilizeze pentru ca el să nu treacă în forma adoptată de Guvern. Altfel, ne vom trezi şi mai săraci în păduri şi frumuseţe.
Redăm principalele declaraţii ale lui Mihai Goţiu:
Cele mai toxice prevederi din proiect
"Noul Cod Silvic este o formă modificată radical faţă de cele care s-au discutat public anul trecut în primăvară şi în toamnă şi e modificată radical în favoarea creşterii volumului de lemn exploatat din păduri, în favoarea scăpării de sancţiuni a celor care exploatează ilegal lemnul, în defavoarea cetăţenilor care ar vrea să beneficieze de pădure în scop de recreere şi în general în defavoarea pădurii şi a economiei din România", a explicat Goţiu, într-un interviu pentru Epoch Times.
"Cele mai toxice prevederi sunt cele care lasă posibilitatea de a exploata mult mai mult lemn decât acum, cele prin care s-a eliminat una dintre puţinele măsuri anti-hoţie, cea legată de confiscarea vehiculului utilizat la transportul de material lemnos tăiat ilegal, şi desigur cea care pune condiţii absurde pentru accesul cetăţenilor în pădure pentru recreere, acea prevedere de înştiinţare a proprietarului. Evident că oamenii nu au nici datele de contact, nu ştiu exact cine unde administrează pădurea, dar se poate ajunge şi la situaţii absurde, de genul celor în care un cetăţean înştiinţează Romsilva: Ok anul viitor o să mă duc în pădure.
Cred că e o prevedere absolut absurdă, dar revenind la prevederi, toxice sunt şi cele care lasă deschisă posibilitatea de a ridica tot felul de construcţii în pădure. Nu în ultimul rând, o altă prevedere e cea care blochează transparenţa datelor la Inventarul Forestier Naţional (IFN), mai ales că se apropie de final ciclul trei al IFN şi, practic, se doreşte ascunderea cifrelor pentru a ascunde dezastrul pădurilor Românei şi cât de mult se fură. La ciclul 2, vorbim de aproximativ 20 de milioane de metri cub de lemn dispărut din pădurile României, mai mult decât volumul exploatat cu acte - nu neapărat legal, dar măcar cu acte anual - în perioada investigată şi estimată în ciclul 2", a explicat Goţiu.
Se elimină cea mai importantă sancţiune care descuraja tăierile ilegale / România va pierde bani din PNRR
"Evident, vine riscul suplimentar al pierderii a aproximativ jumătate de miliarde de euro din fondurile PNRR, cei mai mulţi bani fiind destinaţi împăduririlor, aproximativ 460 de milioane de euro, cât a mai rămas după ce anul trecut s-au tăiat 270 de milioane de euro de la împăduriri, şi alte zeci de milioane de euro destinate modernizării şi dezvoltării sistemului de monitorizare şi de urmărire a pădurii şi a exploatărilor de lemn din pădure.
Deci, acest Cod Silvic şi reforma prevăzută în PNRR erau un jalon care trebuia îndeplinit de România anul trecut, la sfârşitul primăverii. S-a venit cu această formă adoptată de Guvern în urmă cu o săptămână şi ceva, care e total diferită de cea care a fost pusă în dezbatere şi în consultare publică. Mi-e greu să cred că Comisia Europeană va accepta în asemenea formă Codul ca fiind o reformă a serviciului turism.
Doar dacă ne uităm la una dintre primele cerinţe legate de regimul sancţiunilor penale, ar fi fost un lucru pozitiv faptul că transporturile ilegale de material lemnos devin infracţiuni de la un volum de 5 metri cubi, nu doar de 10 metri cubi cât am reuşit să introducem în 2020, dar atât timp cât se renunţă la confiscarea specială a vehiculelor utilizate, aceste sancţiuni nu vor avea efect pentru că ştim cât durează cercetarea penală, ştim cât durează procesele. Asta dacă se ajunge la procese penale... e de aşteptat în multe cazuri ca cei care conduc camioane cu lemn tăiat ilegal să fie condamnaţi poate cel mai probabil cu suspendarea executării pedepsei, dar pentru patronii firmelor de exploatare forestieră sau de transport nu există nici o sancţiune.
Sunt cazuri de judeţe, cum ar fi Suceava, unde acum 2 ani parcuri auto cu camioane confiscate deveniseră neîncăpătoare, poliţia închiria spaţiu suplimentar pentru a putea depozita aceste camioane confiscate pentru transport ilegal de material lemnos, deci aveam o confirmare a eficienţei acestei măsuri şi faptul că în noul Cod Silvic se doreşte eliminarea ei arată că acest act normativ nu doar că e influenţat de industrie, ci în unele părţi pare de-a dreptul dictat de către Mafia Pădurilor", a subliniat Goţiu.
Societatea civilă, singura care poate opri tăvălugul distrugerii
Fostul senator a atras atenţia asupra rolului important pe care societatea civilă l-a jucat în trecut în oprirea prevederilor similare toxice şi şi-a exprimat speranţa că şi de data aceasta cetăţenii se vor mobiliza dacă va fi cazul şi va opri adoptarea noului Cod Silvic în actuala lui formă.
"Eu mă aştept să nu treacă în forma actuală, pentru că mai există nişte antecedente. În 2015, când Codul Silvic din varianta de atunci a fost retrimis la Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, atunci una dintre prevederile pe care le dorea schimbate era eliminarea articolului anti-monopol, aşa-zisul amendament Schweighofer, pentru că aceasta ar fi fost firma care ar fi profitat de pe urma lui, oamenii au ieşit maxim în stradă în mai 2015, şi până la urmă Codul a trecut fără aceste amendamente care-l lăsau fără eficienţă.
Apoi s-au mai făcut alţi paşi în 2020, când lobby-ul industriei şi cel al marilor procesatori au încercat la Camera Deputaţilor să elimine mai toate prevederile reformatoare şi să introducă amendamente toxice inclusiv încă o dată în încercarea de a elimina articolul anti-monopol şi din nou în urma presiunii publice şi în contextul apropierii unor alegeri, a alegerilor din 2020, ei bine, au cedat şi cel puţin o parte dintre aceste prevederi au trecut, inclusiv cea de care spuneam, că s-a introdus confiscarea vehiculelor utilizate pentru transportul ilegal de material lemnos.
De aceea, mă aştept că şi acum presiunea publică să fie suficient de mare încât să blocheze toate aceste prevederi toxice şi Codul Silvic să ia o formă mult mai bună, îmbunătăţită substanţial.
De altfel, şi petiţia lansată acum două zile de Declic şi România Curată a trecut de 18..000 de semnături în momentul ăsta şi mă aştept să treacă în continuare. Petiţia lansată în toamnă de Declic şi Agent Green pentru accesul publicului în pădure a ajuns la aproape 50.000 de semnături, deci mă aştept ca presiunea civică să fie suficient de mare pentru a bloca formatul atât de toxic al noului Cod Silvic şi mă aştept inclusiv să se ajungă, dacă majoritatea asta parlamentară se încăpătânează, să meargă pe mâna mafiei pădurilor, mă aştept să se ajungă la proteste în stradă", a concluzionat Goţiu.