Funeriu: Îi rog pe candidaţii anunţaţi – Crin Antonescu, Nicuşor Dan, Georgescu – să spună ce au făcut ei, concret, în viaţa publică
Fostul ministrul al Educaţiei Daniel Funeriu, candidat la alegerile pentru Cotroceni, a lansat, joi, o provocare pe Facebook, el cerându-le contracandidaţilor săi să spună ce au făcut concret în viaţa publică.
Cu această ocazie, Funeriu îşi face o adevărată laudatio pe Facebook, prezentându-se drept un cruciat anti-plagiat.
Redăm postarea lui Funeriu
"În 2011, în indiferenţa presei, începeam cruciada anti-plagiat. Eu ştiam exact ce fac, lumea s-a uitat ciudat la mine: "ce mai vrea şi ăsta?"
Azi, politicieni proeminenţi şi şefi prezenţi şi trecuţi ai structurilor de forţă -aparent intangibili-
tremură la auzul acestui cuvânt. Foarte târziu, pentru că, până la apariţia mea în guvern, nimeni nu le-a deranjat furtul intelectual pe care-l practicau într-un stat spectator de 20 de ani.
La început au fost puţini jurnalişti curajoşi (Tăpălagă, Turcescu, Marian (scuze celor pe care nu i-am citat), iar graţie muncii ulterioare, eroice pe alocuri, a Emiliei Şercan, azi lucrurile s-au schimbat în mentalul colectiv. Doar în mentalul colectiv, pentru că statul îi protejează pe cei dovediţi hoţi intelectuali: unora nu li se mai găsesc tezele, altora li se blochează dosarele pe chichiţe, alţii îşi primesc titlurile de doctor înapoi. Cică "în justiţie", dar de fapt într-o justiţie strâmbă.
Două concluzii, o provocare şi o constatare:
prima concluzie e că ideile şi faptele cu care eu am venit în viaţa publică au crescut în societate. Nu mi-a fost frică nici de politicieni, nici de "servicii", pentru că aşa sunt eu: nu mi-e frică atunci când în joc e sănătatea morală a ţării mele.
Provocarea: îi rog pe candidaţii anunţaţi (Crin Antonescu, Nicuşor Dan, Georgescu) să spună, punct cu punct, ce au făcut ei, concret, în viaţa publică. Fără o prezentare clară a bilanţului vorbim vorbe meşteşugite bune la aburit electorat. Eu, când am condus educaţia, am început curăţenia morală. În această campanie cuvintele mele cheie sunt claritate şi etică: statul să vă spună încotro mergem şi să nu vă mai mintă.
Constatarea: omul care în 2013 a început curăţenia morală în educaţie în Moldova, Maia Sandu, a primit încrederea cetăţenilor de peste Prut. Noi de ce am fi mai prejos în alegere?", scrie, pe facebook, Funeriu.