"Rom nu înseamnă România" - Viviane Reding
alte articole
"Rom" nu înseamnă România, a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE) şi comisar european pentru justiţie, marţi, în prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor, care a avut loc la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Vicepreşedintele Comisiei Europene a răspuns unei intervenţii a primarului Mariana Gâju, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România şi primar al comunei constănţene Cumpăna, localitate eterogenă, compusă din români, turci, tătari şi romi.
Primarul de Cumpăna a subliniat că numele de "rom" nu vine de la români şi că romii există atât în România, cât şi în celelalte state europene Ţara noastră nu trebuie să devină o ţintă a Uniunii Europene doar fiindcă are o populaţie eterogenă iar dreptul la liberă circulaţie trebuie să le fie garantat tuturor cetăţenilor europeni pentru a putea munci şi depăşi criza economică prezentă în toată Uniunea Europeană, a mai explicat Mariana Gâju.
"Da, aveţi dreptate, prieteni români, rom nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de romi, dintre care marea majoritate trăiesc în sărăcie cruntă în multe state membre (...) Avem cu toţii răspundere", a declarat comisarul european.
Foarte importantă, în viziunea comisarului european, este şcolarizarea copiilor de romi, pentru ca această etnie să se poată integra.
"Dacă aceşti copii nu merg la şcoală, următoarea generaţie de politicieni care vor sta în această sală vor vorbi despre aceeaşi problemă, motiv pentru care rog toate statele membre să aibă planuri de acţiune pentru romi", a completat Viviane Reding.
Vicepreşedintele CE a remarcat că dezbaterile de gen, privind populaţia romă, durează de peste trei ani.
Mulţi primari, în primul rând din Franţa, s-au plâns de comunităţile de romi, a mai afirmat Reding, subliniind faptul că se impune necesitatea adoptării unor planuri de acţiune concrete pentru integrarea socială a romilor, în special la nivelul comunităţilor locale.
În context, comisarul european a anunţat că în data de 4 aprilie 2014 va avea loc, la Bruxelles, al treilea Summit pentru populaţia romă, la care vor fi prezenţi miniştri din statele membre, reprezentanţi ai asociaţiilor de romi, reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor.
Reamintim că pe 9 decembrie 2013, toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat să pună în aplicare un set de recomandări propuse de Comisia Europeană pentru a intensifica integrarea economică şi socială a comunităţilor de romi. Liderii UE au stabilit obiective comune pentru integrarea romilor în cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor, şi anume: accesul la educaţie, la locuri de muncă, la servicii de sănătate şi la locuinţe. Pentru realizarea acţiunilor vizate, în recomandare, statelor membre li s-a cerut să aloce pentru integrarea romilor nu numai fonduri ale UE, ci şi fonduri naţionale şi din sectorul terţiar.
UE a pus la dispoziţia ţărilor membre 26,5 miliarde EUR în perioada 2007 - 2013 pentru finanţarea de proiecte de integrare socială, inclusiv pentru a îmbunătăţi integrarea romilor în domenii precum educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţele şi sănătatea, o mare parte din fonduri fiind însă alocate proiectelor care vizează toate grupurile excluse din punct de vedere social, nu romilor în special.
Comisia Europeană a solicitat statelor membre UE să se implice activ în integrarea romilor, să creeze strategii naţionale, să aloce resurse şi europene şi naţionale adecvate pentru proiecte specifice vizând integrarea comunităţilor de romi. României, Bulgariei, Republicii Cehe, Ungariei şi Slovaciei li s-au făcut recomandări specifice cu privire la aspecte legate de romi, cerându-se să pună accentul pe integrarea rromilor în strategiile lor naţionale de dezvoltare pe termen mediu şi lung.