Regele Cioabă: "Nu mai există rromi cerşetori în Franţa"

Tabără de romi la marginea Parisului.
Tabără de romi la marginea Parisului. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)

Rregele rromilor, Daniel Cioabă, şi-a propus să ajute la (umătoarea) integrare a României în Schengen, încercând să schimbe percepţia francezilor despre rromi şi, nu în ultimul rând, să vadă dacă rromii din Paris chiar nu au "vocaţia integrării", aşa cum a afirmat Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, înainte ca Franţa să ne trântească uşa aderării drept în nas.

Astfel, Mărria Sa, Cioabă a făcut o vizită la Paris de unde s-a întors convins că "problemele cu cerşetoria sunt de domeniul trecutului.” Sigur, sunt oareşce probleme cu hoţia în schimb, a recunoscut Cioabă pentru mediafax, dar mici-mici - doar 100 de rromi au avut probleme cu furratul, aceştia nefiind însă reprezentativi pentru rromi.

"Ce am văzut acolo, în Paris, nu este adevărat cum se vorbeşte aici. Problemele cu cerşetoria sunt de domeniul trecutului. Nu mai există rromi cerşetori în Franţa. Problema cu furatul... Într-adevăr, sunt nişte persoane. Foarte puţine, în jur de o sută de persoane. Pentru ei, nu ar trebui să sufere ceilalţi 18.000 care sunt în Paris", a mai declarat Cioabă.

De ce se tem francezii de rromi?

Din punctul de vedere al lui Cioabă, francezii au un cui pe rromi fiindcă le este teamă ca aceştia să nu le ia locurile de muncă. Aţi auzit bine - de muncă!

"Eu cred că francezii fac presiuni asupra romilor de acolo pentru că le este teamă că le iau locurile de muncă. Le este frică, pentru ca romii s-au dus acolo să muncească. Romii lucrează şi cu doi euro pe oră, nu ca francezii cu şapte - opt euro pe oră. Un şofer câştigă aproximativ 1.300 de euro, mai puţin decât un francez", a mai spus Daniel Cioabă.

În genere, a precizat Cioabă, rromii trăiesc (chiar şi în Franţa), din vânzarrea (!) de fier vechi, însă mulţi dintre ei lucrează pe piaţa muncii din Franţa, câştigând, bineînţeles, mult mai puţini bani decât "omologii" lor francezi

S-au integrat rromii în Franţa, sau are dreptate Manuel Valls?

Înainte ca Franţa să zică un nu categoric aderării României la Schengen, Ministrul de Interne, Manuel Valls, atrăgea candid atenţia că rromii din România şi Bulgaria, a căror intrare în Schengen urma sa fie discutată în decembrie 2013, "nu au vocaţia integrării sociale", sigura lor vocaţie fiind să se întoarcă în ţările lor.

Ajungând în Franţa, Cioabă a constatat că unii rromi aproape s-au integrat social, alţii nu. Unii rromi trăiesc în containere de 3 - 4 stele, a povestit Cioabă, în timp ce alţii, în cutii de carton.

"Am văzut romi care nu sunt integraţi. Trăiesc în nişte barăci din cartoane făcute, dar am văzut şi colonii unde romii sunt aproape integraţi. Trăiesc în nişte containere, la un nivel de lux de 3-4 stele", a spus Daniel Cioabă, citat de Mediafax.

Cioabă şi oficialii francezi

Mărria sa Cioabă a precizat că a avut o discuţie cu reprezentanţi ai Ministerului de Interne din Franţa şi a cerut că rromii care au probleme cu legea să "fie traşi la răspundere" şi "să suporte consecinţele", informează Mediafax.

La începutul lui 2014, Rregele rromilor va petrece 30 de zile în Franţa şi se va întâlni cu primarul Parisului, Bertrand Delanoë, precum şi cu diferite oficialităţi şi organizaţii, pentru a găsi soluţii pentru integrarea rromilor din Paris.

Vizita lui Cioabă în Franţa a fost organizată de reprezentanţii Centrului Creştin al Rromilor de la Paris, alături de Rrege din delegaţie mai făcând parte lideri ai rromilor din judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorrj şi Sibiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne