Rivalitatea SUA-China face praf summitul APEC. Delegaţia chineză dată afară cu poliţia din birourile oficialilor papuaşi
alte articole
La numai o zi după ce vicepreşedintele american Mike Pence şi liderul chinez Xi Jinping au schimbat replici dure generate de războiul tarifar dintre cele două puteri, duminică, summitul ASEAN ţinut în Papua-Noua Guinee a luat sfârşit într-un haos generalizat, fără a fi publicată o declaraţie comună.
Incidentul, primul din istoria grupului ASEAN, este datorat rivalităţii celor două ţări, dar şi presiunilor făcute de delegaţia chineză asupra ţării gazdă.
Unul dintre diplomaţii prezenţi a declarat pentru Reuters că tensiunile dintre cele două supraputeri economice, care au escaladat în subteran toată săptămâna, au izbucnit în momentul în care şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a forţat scoaterea unor paragrafe din draftul declaraţiei comune. Unul dintre paragrafe menţiona "practici neloiale" şi nevoia de reformare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, iar cel de-al doilea dezvoltarea sustenabilă.
“Aceste două ţări au făcut presiuni una asupra celeilalte atât de tare încât preşedintele nu a putut ajunge la un text care să fie acceptat de ambele părţi", a declarat diplomatul pentru Reuters, sub condiţiia anonimatului. "China s-a enervat din cauza menţionării practicilor neloiale".
Preşedintele american Donald Trump a generat un tsunami cu câteva săptămâni în urmă când a ameninţat că se va retrage din OMC, afirmând că favorizează China.
Pentru a pune capac, scandalul a fost asezonat cu învinuiri aduse delegaţiei chineze, care, aparent a încercat presiuni dure asupra oficialilor din Papua, care au găzduit evenimentul, pentru ca aceştia să publice o declaraţie finală care convenea Beijingului.
În loc să publice un comunicat semnat de toţi cei 21 de participanţi, premierul papuaş a fost presat să emită o "declaraţie a preşedintelui summitului" care să reflecte problemele asupra cărora participanţii au reuşit să cadă de acord.
Dar şi această declaraţie a căzut după insistenţele unei ţări - referire la SUA - care a insistat asupra unei declaraţii care să conţină referiri la "reorganizarea OMC".
Deşi delegaţia regimului comunist neagă vehement acuzaţiile, premierul papuaş, citat de South China Morning Post, oficios guvernamental chinez, ar fi afirmat: "ştiţi care sunt cei doi uriaşi din cameră, ce pot să spun?".
Competiţia dintre SUA şi China a fost subliniată şi de răspunsul coordonat pe care SUA şi aliaţii săi l-au dat proiectului Un drum o centură, pe care preşedintele chinez îl avansează agresiv pentru a proiecta soft-powerul chinez pe scena internaţională.
China a fost introdusă în OMC în 2001, cu un statut special, pe motiv că, deşi nu respecta clauzele legate de liberalizarea schimbului valutar şi a pârghiilor financiare şi economice (din cauza controlului total exercitat de Partidul Comunist asupra societăţii) şi nici clauze legate de forţă de muncă (Beijingul folosind milioane de oameni în vastul sistem de lagăre), cu toate acestea corifeii americani ai globalizării au presupus că, în timp, Beijingul va relaxa politicile şi se va îndrepta către transparenţă şi respectarea regulilor comerţului liber.
Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Din contra, cu banii obţinuţi prin practici neloiale, regimul comunist chinez a început programe masive de spionaj economic sponsorizate de stat şi proiecte de subminare a influenţei lumii libere.
În afară de războiul economic din cadrul ASEAN, delegaţia chineză a devenit ţinta unui scandal legat de presiunile la care a supus oficialii papuaşi - fiind acuzată de pătrundere cu forţa în birourile ministrului de Externe papuaş, Rimbink Pato, încercând să influenţeze publicarea unui comunicat favorabil.
Conform AFP, încercările delegaţiei chineze au încetat în momentul în care a fost chemată poliţia.
Cu toate acestea, un oficial al Ministerului de Externe chinez a declarat duminică seara că afirmaţiile "pur şi simplu nu sunt adevărate".
Dar Pato a declarat pentru Reuters că oficialii chinezi intraţi în biroul său erau acolo pentru a-i face o vizită, iar el i-a refuzat pentru că nu fuseseră făcute "aranjamentele necesare".
Bloomberg a făcut un rezumat al summitului, afirmând că Mike Pence a ascuţit remarcile critice faţă de China în săptămâna care tocmai a trecut, lansând inclusiv o cerere către diverse ţări de a nu contracta credite care să le facă dependente de Beijing. Pence a mai declarat că SUA nu se grăbeşte să oprească războiul economic "în cazul în care China nu îşi schimbă comportamentul".
De la incidentul din iunie 1989, când regimul comunist a intrat cu tancurile peste demonstraţiile de studenţi care cereau eliminarea corupţiei din cadrul Partidului, Deng Xiaoping a introdus liberalizarea economiei, pentru a încerca să rezolve tensiunile sociale şi pentru a se alinia tendinţei ţărilor comuniste de trecere la o pseudo economie de piaţă. Spre deosebire de acestea, China a ales să menţină dictatura partidului-stat şi a reuşit să intre în clubul ţărilor cu economii libere, pe care l-a subminat.
Câştigurile enorme obţinute pe seama comerţului cu lumea liberă au fost vitale pentru a îmbogăţi o elită politică, a menţine o aparenţă de pace socială menită să muşamalizeze atrocităţile regimului şi călcarea brutală a libertăţilor individuale, dând impresia că Beijingul a reuşit să găsească soluţia unei economii vitale sustenabile.
Războiul tarifar pornit acum de către Donald Trump ameninţă să dărâme castelul de cărţi de joc pe care China l-a construit în toţi aceştia ani şi chiar să declanşeze nelinişti sociale masive.