Confruntare publică fără precedent în Beijing între Mike Pompeo şi Wang Yi

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi omologul său chinez Wang Yi în Beijing, China, 8 octombrie 2018 (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.10.2018

Este posibil ca preşedintele Donald Trump să se fi grăbit când a lăudat Coreea de Nord după întâlnirea din acest weekend din Phenian între secretarul de stat american Mike Pompeo şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, întrucât preşedintele chinez Xi Jinping a refuzat luni să se întâlnească cu Pompeo în timpul vizitei acestuia în Beijing. Totodată, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a afirmat în termeni clari că SUA nu ar trebui să se aştepte la sprijinul Chinei în ceea ce priveşte denuclearizarea Coreei de Nord, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Declaraţiile liderilor Pompeo şi Wang au fost descrise de publicaţiile americane New York Times (NYT) şi Wall Street Journal (WSJ) ca fiind o “confruntare publică” şi “furtunoasă” în care a fost înlăturată “masca obişnuită a politeţurilor diplomatice în timpul remarcilor publice”. Cei doi lideri s-au atacat reciproc în timpul conferinţei de presă ce a avut loc luni, învinuindu-se reciproc pentru incidentul periculos de luna trecută în Marea Chinei de Sud între o navă de luptă americană şi una chineză. În plus, China a criticat SUA pentru incursiunile sale în apropierea unor insule revendicate de Beijing şi pentru disponibilitatea Washingtonului de a vinde Taiwanului arme (în timp ce oferă acestuia suport şi sub alte forme). De asemenea, Wang a învinuit SUA pentru amplificarea continuă a tensiunilor comerciale într-o manieră care “induce îndoieli” asupra relaţiei dintre cele două superputeri globale.

La conferinţa de presă comună cu Wang, Pompeo a precizat că SUA şi China au un “dezacord fundamental” în problemele ridicate de statul comunist, adăugând că el regretă faptul că dialogul privind diplomaţia şi securitatea între cele două ţări este “un lucru pe care toţi aţi ales să îl evitaţi”.

Riposta lui Pompeo a avut loc după ce Wang a acuzat luni SUA că amplifică disputa comercială, interferează cu Taiwanul şi se amestecă în problemele interne ale Chinei. “Aceste acţiuni au afectat încrederea noastră reciprocă, au aruncat o umbră asupra relaţiilor sino-americane şi sunt total împotriva intereselor popoarelor noastre”, i-a declarat Wang omologului său american.

“Avem un dezacord fundamental cu privire la problemele pe care le-aţi descris. Avem mari temeri legate de măsurile luate de China şi abia aştept să am şansa să discut despre acestea astăzi, deoarece relaţia este incredibil de importantă”, a răspuns Pompeo.

Potrivit Wall Street Journal, un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA a declarat că remarcile lui Wang nu sunt surprinzătoare şi că Phenianul a fost “o parte importantă a conversaţiei” de luni. În condiţiile în care Kim Jong-un aparent plănuieşte să se întâlnească cu Xi Jinping şi înalt oficiali ruşi în viitorul apropiat, Pompeo l-a întrebat pe Wang dacă SUA ar putea aştepta în continuare cooperarea Chinei în procesul de relaxare a tensiunilor cu Coreea de Nord. Răspunsul lui Wang a fost rece şi nu a implicat vreun angajament.

Întrebat dacă SUA poate spera ca Beijingul să coopereze în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, oficialul a precizat: “Sancţiunile rămân o parte importantă a campaniei generale de a aduce Coreea de Nord la masa negocierilor”.

Ulterior, Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că el nu consideră că tensiunile dintre Washington şi Beijing vor afecta cooperarea pe tema Coreei de Nord.

Totuşi, potrivit Zero Hedge, asigurările oferite de Lu Kang sunt incerte. Tensiunile dintre cele două superputeri au fost palpabile de la bun început deoarece, spre deosebire de călătoria similară din luna iunie în China, de această dată preşedintele chinez Xi Jinping nu l-a primit în audienţă pe Pompeo.

Tensiunile crescânde au alimentat temerile în Beijing şi Washington că lupta comercială a preşedintelui Trump ar putea, dacă va fi scăpată de sub control, să provoace un nou Război Rece între cele două ţări. Într-un discurs susţinut săptămâna trecută la Institutul Hudson din Washington, vicepreşedintele american Mike Pence a acuzat China că foloseşte o “abordare la nivel guvernamental” de influenţare a opiniei publice americane şi a electoratului american înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului din SUA – o abordare care implică spioni, tarife comerciale, măsuri coercitive şi o campanie propagandistică.

De asemenea, Pence a atacat China pentru acţiunile desfăşurate în Marea Chinei de Sud, unde SUA trimite deseori nave de luptă în misiuni pentru a combate revendicările teritoriale chineze asupra unei mari porţiuni a acestei mări şi pentru a-şi exercita şi apăra dreptul de liberă navigaţie în apele internaţionale respective. În septembrie, China a refuzat intrarea ce era planificată în luna noiembrie în Hong Kong a unei nave de luptă americane, la câteva zile după ce Washingtonul a sancţionat armata chineză pentru că a cumpărat arme ruseşti.

Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai sensibile zone din lume. Revendicările teritoriale extinse ale Beijingului, care includ insule, bancuri, recife şi canale maritime sunt contestate de Vietnam, Brunei, Filipine, Malaezia şi Taiwan, care au propriile lor pretenţii teritoriale.

Beijingul a plasat instalaţii militare pe insulele localizate strategic în regiune, care este considerată a fi bogată în resurse naturale şi prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. De altfel, China a amplasat pe unele dintre aceste insule tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-navale şi chiar bombardiere de capacitate mare.

În timpul incidentului maritim menţionat la conferinţa de presă comună dintre Pompeo şi Wang, distrugătorul american USS Decatur a desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie o “operaţiune de promovare a libertăţii de navigaţie”, aflându-se în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly, când a fost interceptat de un distrugător chinez. Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că în timpul incidentului de duminică, nava chineză “s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a preveni o coliziune”.

Săptămâna trecută, CNN a precizat că Flota americană din Pacific concepe planuri pentru un spectacol global de forţă cu scopul de a avertiza şi descuraja China în privinţa adoptării unor măsuri militare.

Totuşi, remarcile de luni ale lui Wang au transmis un mesaj clar, şi anume acela că Beijingul este îngrijorat de recentele mişcări ale americanilor de a îmbunătăţi relaţiile cu Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie rebelă. Potrivit Bloomberg, Wang a cerut Washingtonului să suspende contactele militare cu Taiwanul şi vânzările viitoare de arme către acesta, şi să nu mai interfereze cu eforturile Partidului Comunist Chinez de a stabili relaţii diplomatice cu partenerii diplomatici din Taipei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor