Mike Pence avertizează China din nou: dacă nu îşi schimbă comportamentul, va ajunge în război rece cu SUA
alte articole
Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat la sfârşitul lunii mai, când preşedintele american Donald Trump a anunţat tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari în încercarea de a repara deficitul comercial al SUA cu China. De atunci, cele două ţări au marcat câteva runde de tarife comerciale piperate.
În cazul în care China eşuează “să-şi schimbe comportamentul în mod fundamental”, se va confrunta cu un război rece total cu Statele Unite şi partenerii săi, a declarat vicepreşedintele american Mike Pence publicaţiei The Washington Post. Remarcile au avut loc înaintea întâlnirii planificate între Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, în 30 noiembrie, în marja summitului grupului G20.
“Trump deschide calea unui acord cu Xi Jinping în Argentina, dar numai dacă Beijingul este dornic să facă schimbările mari cerute de SUA cu privire la activităţile sale economice, militare şi politice. Aceasta este cea mai bună (dacă nu ultima) şansă a Chinei de a evita un scenariu care implică un război rece cu Statele Unite”, a subliniat Pence.
Pence a promis că va aplica mai multe presiuni economice, diplomatice şi politice asupra Chinei dacă aceasta nu va face “concesii semnificative şi concrete care să abordeze nu numai deficitul comercial cu care ne confruntăm”.
În acest context, vicepreşedintele american a evidenţiat “furtul exagerat de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologie, accesul restricţionat la pieţele chineze, respectarea regulilor şi normelor internaţionale, eforturile de a limita libertatea de navigaţie în apele internaţionale şi interferenţa Partidului Comunist Chinez în politica ţărilor occidentale”.
Spre deosebire de economia americană, cea a Chinei este “mai puţin durabilă” şi nu este “suficient de puternică pentru a face faţă unei astfel de amplificări a situaţiei”, potrivit lui Pence.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo a subliniat faptul că, deşi SUA este în continuare “îngrijorată” cu privire la politicile militare chineze şi libertatea religioasă în China, totuşi Washingtonul nu urmăreşte un nou “război rece” cu Beijingul.
“SUA nu urmăreşte un război rece sau o politică de restricţionare cu China. Mai degrabă, dorim să ne asigurăm că Beijingul acţionează responsabil şi corect, prin susţinerea securităţii şi prosperităţii din ţările noastre”, a precizat Pompeo.
În ceea ce priveşte războiul tarifar sino-american, în luna septembrie, SUA a anunţat noi taxe la importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro). Administraţia preşedintelui american Donald Trump a precizat că aceste taxe, care acum sunt de 10%, vor creşte până la 25% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit Deutsche Welle. Pe lângă noile taxe anunţate, Washingtonul impusese deja taxe de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi. Luând în calcul noile taxe, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de SUA sunt acoperite de măsuri comerciale punitive.
La rândul său, până acum, Beijingul a răspuns cu propriile tarife punitive în valoare de 110 miliarde de dolari.
În plus, SUA aparent se pregăteşte să aplice în acest an tarife la toate importurile chineze încă neacoperite de tarifele precedente, în cazul în care discuţiile dintre Trump şi Xi la summitul G20 nu produc rezultate pozitive cu privire la negocierile comerciale.