Mike Pence, mesaj dur pentru China - anunţă un război rece cu Beijingul
alte articole
În timp ce lumea era absorbită de drama desfăşurată în Washington DC privind confirmarea de săptămâna trecută a lui Brett Kavanaugh la Curtea Supremă a Statelor Unite, un lucru şi mai important avea loc în celălalt capăt al Pennsylvania Avenue. Într-un discurs susţinut la Institutul Hudson, vicepreşedintele american a descris în mod clar motivul pentru care disputele dintre SUA şi China merg dincolo de spectrul comercial. Dacă consideraţi că relaţiile sino-americane ar putea reveni la nivelul înregistrat în urmă cu 18 luni, atunci este momentul să analizăm din nou situaţia. SUA are China în vizor şi pentru administraţia preşedintelui Donald Trump nu va fi suficient un compromis privind comerţul, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Deşi se preconizează unele tensiuni înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului din SUA, totuşi discursul lui Mike Pence ar putea schimba situaţia, şi nu doar lumea finanţelor şi a banilor dar, foarte probabil, şi lumea geopoliticii.
Pasajele următoare sunt extrase din discursul lui Pence şi oferă unele indicii cu privire la conflictul în care se află acum Statele Unite cu Republica Populară Chineză:
Visul libertăţii rămâne departe pentru poporul chinez. Şi, în timp ce Beijingul încă manifestă un interes de faţadă pentru “reformă şi deschidere”, renumita politică a lui Deng Xiaoping pare să fie fără conţinut.
China cheltuie pe armată tot atât cât restul Asiei la un loc, şi Beijingul a prioritizat capabilităţile pentru a eroda avantajele militare ale Americii în domeniul terestru, pe mare, în aer şi în spaţiu. China doreşte să împingă SUA afară din vestul Pacificului şi să ne împiedice să venim în ajutorul aliaţilor noştri. Dar va eşua.
America a sperat că liberalizarea economică va atrage China într-un parteneriat mai mare cu noi şi cu restul lumii. În schimb, China a ales agresiunea economică şi aceasta, în schimb, a încurajat armata sa aflată în curs de expansiune.
Totuşi, după cum atestă istoria, o ţară care îşi oprimă propriul popor, rareori se opreşte acolo. Iar Beijingul urmăreşte să îşi extindă influenţa asupra lumii.
Şi cel mai rău lucru este că Beijingul a iniţiat acţiuni fără precedent pentru a influenţa opinia publică americană, alegerile din 2018 şi mediul de dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2020. Mai precis, administraţia preşedintelui Trump funcţionează şi China doreşte un preşedinte american diferit.
Nu poate exista nicio îndoială: China interferează cu democraţia Americii.
În acest scop, Beijingul a mobilizat actori ascunşi, grupuri paravan şi organizaţii propagandistice pentru a schimba percepţia americanilor faţă de politica chineză. Un membru de top al comunităţii noastre de informaţii mi-a declarat în această săptămână, că ceea ce fac ruşii păleşte în comparaţie cu ceea ce face China în această ţară. Şi poporul american merită să ştie acest lucru.
Este foarte dificil de văzut modul în care Partidul Comunist Chinez cedează în faţa unor critici atât de majore şi extinse în ceea ce priveşte comportamentul său. A se supune voinţei administraţiei SUA în aceste probleme multiple, ar însemna ca Beijingul să se îndepărteze de controlul politic care se află în centrul politicii Partidului Comunist Chinez şi a preşedinţiei lui Xi Jinping. Pentru cetăţeni, acest lucru ridică perspectiva unei relaţii mult mai conflictuale între Washington şi Beijing, iar pentru investitori înseamnă că o nouă ordine monetară trebuie să se dezvolte acum. Dezvoltarea acelei ordini va fi la fel de importantă pentru investitori precum a fost prăbuşirea acordului Bretton-Woods pentru predecesorii lor.