Război asimetric în America Latină. Beijingul critică avertismentul lui Pompeo privind “capcana datoriilor” chineze

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Antipatia Partidului Comunist Chinez faţă de secretarul de stat american Mike Pompeo – afişată la începutul acestei luni într-o confruntare publică fără precedent între Pompeo şi omologul său chinez la o întâlnire în Beijing – s-a amplificat în aceste zile, când o serie de editoriale publicate în ziarele chineze de stat Global Times şi China Daily l-au atacat pe Pompeo pentru remarcile făcute în cadrul unui turneu recent în America Latină, unde acesta a avertizat în legătură cu pericolele aşa-zisei “diplomaţii chineze a datoriilor”, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Potrivit Reuters, Pompeo s-a întâlnit cu şefi de stat din Panama şi Mexic în timpul vizitei sale în America Latină, efectuată la sfârşitul săptămânii trecute. În timpul unei discuţii cu reporterii, Pompeo a avertizat în Mexico City că Beijingul nu este interesat de bunăstarea mexicanilor, făcând referire la strategia Chinei de a acorda credite ieftine ca apoi să confişte active – aşa cum au făcut-o cu un port în Sri Lanka. Această strategie ajută la promovarea ambiţiilor neocolonialiste ale Chinei comuniste.

“Când ei apar cu acorduri care par să fie prea bune pentru a fi adevărate, de fapt deseori aşa este”, a afirmat Pompeo, joi, în Mexico City, potrivit unor comentarii postate pe website-ul Departamentului de Stat al SUA.

Totuşi, Pompeo a clarificat faptul că SUA nu are nimic împotriva investiţiilor legitime chineze.

“Când ei apar cu o investiţie legitimă, corectă, care este transparentă şi conform legii, acest lucru se numeşte competiţie şi cu aceasta SUA este de acord. Dar când apar cu acorduri care par să fie prea bune pentru a fi adevărate, atunci deseori aşa este”, a declarat Pompeo.

Bineînţeles, Pompeo nu este singurul oficial al administraţiei Trump care critică aceste tactici agresive. Vicepreşedintele american Mike Pence şi-a focusat criticile referitoare la agresiunea economică a Chinei pe strategia statului comunist de a folosi creditele ca unealtă pentru a-şi consolida dominaţia globală şi a-şi extinde şi mai mult strategia de dezvoltare globală Centura şi Drumul.

Dar într-un editorial publicat luni, ziarul chinez de stat China Daily a susţinut că remarcile lui Pompeo au fost “ignorante şi ostile”, adăugând că sunt false acuzaţiile că Beijingul foloseşte aşa-numite “capcane ale datoriilor”.

“Cel mai recent mesaj deschis al lui Pompeo pentru ca Panama şi alte ţări să nu participe la proiectele propuse de China în cadrul iniţiativei Centura şi Drumul scoate la iveală aroganţa şi maniera agresivă a SUA faţă de regiune”, a raportat China Daily, ziar publicat în limba engleză.

“Washingtonul încearcă în continuu această tactică veche şi obosită de a arunca suspiciuni asupra motivelor Chinei în ceea ce priveşte iniţiativa Centura şi Drumul, astfel încât să submineze progresul acesteia”, a raportat publicaţia.

The Global Times a susţinut într-un editorial separat că afirmaţiile lui Pompeo sunt “lipsite de respect” şi a acuzat SUA că “încearcă să creeze tensiuni” între China şi America Latină.

“Ani de zile, ţările din America Latină au urmărit pacea şi dezvoltarea, la care, totuşi, SUA nu a oferit un suport prea mare. Ţările latino-americane depind de economia americană, însă SUA nu face ca regiunea să fie bogată şi prosperă”.

“Relaţiile dintre China şi America Latină sunt bazate pe respect reciproc şi egalitate. În condiţiile în care China câştigă încredere şi sprijin în America Latină, SUA se simte pierdută şi încearcă să strice relaţiile”.

În aceste critici există o urmă de ironie deoarece, în timp ce SUA a menţinut timp îndelungat o influenţă politică puternică asupra regiunii, mai recent, China a făcut unele incursiuni care au determinat câteva ţări latino-americane să se îndepărteze de sfera de influenţă a americanilor, potrivit Zero Hedge. În ultimii doi ani, trei ţări latino-americane – El Salvador, Panama şi Republica Dominicană – şi-au schimbat relaţiile diplomatice de la Taiwan spre Beijing. În plus, creditele chinezilor de tipul “bani în schimbul petrolului” practic au ţinut în viaţă economia venezueleană aflată în curs de dezintegrare. Dominaţia americanilor asupra regiunii s-ar putea apropia de final, indiferent ce spune sau nu spune Pompeo.

De asemenea, atacul la adresa lui Pompeo are loc după ce secretarul american al Apărării, James Mattis, a reiterat săptămâna trecută poziţia Washingtonului cu privire la Marea Chinei de Sud, cerând Japoniei şi Coreei de Sud să lucreze cu SUA în regiune pentru a nu îngădui unei singure puteri să domine apele respective.

Mattis a declarat că SUA va continua „să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde permite legea internaţională şi unde o cer interesele noastre naţionale”, înainte de a preciza că SUA „nu poate accepta militarizarea Mării Chinei de Sud de către Republica Populară Chineză sau orice fel de constrângere în această regiune”.

Beijingul şi-a dezvoltat o serie de active militare în zone strategice ale Mării Chinei de Sud pentru ceea ce a numit a fi obiective privind apărarea naţională. Regiunea bogată în resurse, care este de asemenea foarte importantă pentru comerţul înspre şi dinspre Asia, este disputată de numeroase naţiuni din Asia de Sud-Est, fiecare revendicând insuliţe, recife şi zone de pescuit. Uneori revendicările se suprapun.

Oficiali americani şi-au exprimat de mult timp nemulţumirea faţă de construirea de către Beijing a unor structuri industriale şi militare pe insulele artificiale pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud. Navele Marinei SUA desfăşoară deseori operaţiuni pentru promovarea „libertăţii de navigare” în această regiune, iar bombardiere ale Forţei Aeriene americane zboară uneori deasupra Mării Chinei de Sud. Aceste activităţi ale Washingtonului nemulţumesc Beijingul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe