PNL cere anchetarea Guvernului PSD. Ponta ripostează: "Caragiale e depăşit total"

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Guvernarea PSD înseamnă pentru România risipă, pagubă şi abuz, fie că este vorba despre modul discreţionar în care premierul Victor Ponta foloseşte banii publici sau de contractele pe care statul român le atribuie, motiv pentru care se impune o anchetă parlamentară, a transmis luni, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, la scurt timp după ce Curtea de Conturi a prezentat raportul pe anul 2013.

"PSD rămâne partidul care nu dă doi bani pe bugetul României. PNL cere înfiinţarea a două comisii de anchetă parlamentară, care să cerceteze risipa pe care PSD o face marcă înregistrată a actualei guvernării. Vrem să ne lămurim dacă este vorba de prostie sau hoţie. În ambele cazuri, este necesară o anchetă parlamentară care să ofere răspunsuri contribuabililor", a precizat Alina Gorghiu.

Fondul de rezervă, un portofel la discreţia Guvernului

Invocând raportul Curţii de Conturi, şefa PNL evidenţiază o serie de nereguli grave în ceea ce priveşte modul de cheltuire a banului public când vine vorba de Fondul de rezervă al Guvernului.

"Raportul Curţii de Conturi arată clar că Guvernul Ponta nu a respectat Legea finanţelor publice locale, iar sume importante din fondul de rezervă au fost alocate fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii", a subliniat Alina Gorghiu.

În anul 2013, fondul a fost majorat de 5 ori prin intermediul celor două rectificări bugetare, iar în 2014 acesta a crescut de 10 ori, ajungând să însumeze aproximativ 1,9 miliarde de lei. Gorghiu arată că în anul recent încheiat, aproape 1 miliard de lei din acest fond au mers exclusiv către autorităţile locale, doar în campania electorală Victor Ponta împărţind pe criterii politice 357 de milioane de lei pentru primării şi consilii judeţene.

"În faţa unei situaţii atât de grave, PNL a decis iniţierea demersurilor pentru constituirea unei comisii de anchetă a Camerei Deputaţilor cu privire la modul în care Victor Ponta a gestionat Fondul de rezervă al Guvernului, în ultimii 2 ani, mai ales că 2014 a fost un an electoral, supus presiunilor baronilor PSD.

Ţinând cont că Raportul Curţii de Conturi este public, iar concluziile lui privind neregulile semnalate sunt clare, ne aşteptăm ca deputaţi din toate grupurile parlamentare să semneze pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă", se mai precizează în comunicatul citat.

Replica lui Victor Ponta nu s-a lăsat mult aşteptată: "Ziua şi demagogia: PNL vrea anchetă parlamentară contra Guvernului din 2013 - în 2013, PNL era ÎN GUVERN!!! Caragiale e depăşit total!".

Cazul autostrăzii Braşov-Comarnic - exemplu de incompetenţă, corupţie şi risipă

În opinia Alinei Gorghiu, cheltuirea banului public fără a avea drept prioritate interesul României este, din păcate, nota definitorie a Guvernului Ponta.

"Cazul autostrăzii Braşov-Comarnic este un alt exemplu de împletire a incompetenţei, corupţiei şi risipei în privinţa unui proiect care este extrem de important pentru infrastructura din ţara noastră. Drept urmare, PNL începe demersurile pentru înfiinţarea, la Senat, a unei comisii de anchetă parlamentară privind cazul autostrăzii Braşov - Comarnic", susţine co-preşedintele PNL.

Liberalii susţin că au două motive importante pentru care facem această solicitare. Primul motiv este incapacitatea guvernamentală dovedită în legătură cu acest proiect, în care decizia a fost din nou amânată, deşi premierul Ponta însuşi dăduse termen pentru o decizie până în 15 februarie.

Al doilea motiv este costul uriaş preconizat pentru construcţia şi operarea acestei autostrăzi. Conform datelor Ministerului Transporturilor, pentru 53 de kilometri de autostradă se prevede un cost total de construcţie şi operare de circa 8,5 miliarde euro pe o perioadă de 30 de ani.

"Fondurile publice şi infrastructura naţională nu pot fi terenul de joacă sau poligonul de interes politic al PSD şi al niciunui partid. Acest proiect începe prost şi se poate sfârşi şi mai prost, existând riscul ca România să nu construiască această autostradă şi totuşi să plătească diverse despăgubiri", a subliniat Alina Gorghiu.

Şefa PNL mai aminteşte că, în urmă cu 2 ani, Victor Ponta promitea că, dacă autostrada nu este gata până în 2016, nu va mai candida la viitoarele alegeri parlamentare.

"Nu ne aşteptăm ca premierul să se ţină de cuvânt, însă este clar că nu interesul public este cel avut în vedere de către acesta. Din acest motiv, PNL îl cheamă în faţa Parlamentului, pentru a explica modul în care Guvernul său gestionează banii românilor", a concluzionat Alina Gorghiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.