Liberalii cer revocarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului

Liderul PNTCD, Victor Ciorbea.
Liderul PNTCD, Victor Ciorbea. (www.wikimedia.org)

Deputatul liberal Ionel Palăr a solicitat marţi Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului să demareze procedurile pentru revocarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului.

"Avocatul Poporului este o instituţie a cărei utilitate în ecuaţia statului de drept nu trebuie şi nu poate să facă rabat de la această necesitate. Am atras atenţia, în ultima perioadă, în cadrul intervenţiilor mele publice, asupra faptului că instituţia Avocatului Poporului, cu domnul Victor Ciorbea în fruntea ei, a devenit inutilă, este un consum iraţional de resurse financiare şi umane", susţine deputatul, conform unui comunicat de presă citat de Agerpres.

În sprijinul solicitării sale, Palăr reaminteşte că raportul MCV, dat publicităţii la începutul acestui an, "a confirmat faptul că domnul Victor Ciorbea nu este Avocatul Poporului, o instituţie fundamentală care ar fi trebuit să sancţioneze apetitul Guvernului de a legifera, ci avocatul lui Victor Ponta."

Liberalul îi mai reproşează lui Ciorbea lipsa de reacţie faţă de abuzul săvârşit de premierul Victor Ponta odată cu emiterea OUG 55/2014 (ordonanţa traseismului local, declarată neconstituţională de CCR), opinând că Ciorbea se face direct vinovat pentru aplicarea acestei ordonanţe, care a avut drept consecinţă însuşirea de către PSD a majorităţii primăriilor şi consiliilor locale din ţară.

"Avocatul Poporului era instituţia care avea obligaţia legală să sancţioneze cu celeritate acest abuz", reaminteşte Palăr, adăugând că Ciorbea a făcut jocul premierului Ponta şi în cazul Ordonanţei de Urgenţă care permite persoanelor care deţin titlul de doctorat să renunţe la acesta.

"Avocatul Poporului avea obligaţia, ca şi în cazul aşa-zisei Ordonanţe a migraţiei aleşilor locali, să sesizeze Curtea Constituţională." arată deputatul.

Deputatul liberal mai acuză că "printr-o discretă ordonanţă de urgenţă, Guvernul condus de Victor Ponta a acordat câteva noi privilegii Avocatului Poporului, printr-un act emis în perioada vacanţei parlamentare din vara anului trecut. În textul Ordonanţei de Urgenţă 48/2014 instituţia a fost inclusă, alături de Guvern, Parlament, Preşedinţie şi CCR, pe lista scurtă a excepţiilor de la interdicţia impusă în 2012 pentru achiziţii de protocol, 'inclusiv zile aniversare', din raţiuni de economie la buget.", scrie liberalul, catalogând această situaţie ca fiind de o gravitate maximă.

Aceasta explică în mare măsură "relaţia de 'subordonare' pe care domnul Victor Ciorbea a manifestat-o pe parcursul perioadei în care a deţinut funcţia de Avocat al Poporului în raport cu premierul Victor Ponta, ale cărui abateri trebuia, legal, să le sancţioneze", mai scrie Palăr.

"Schimbarea domnului Victor Ciorbea din fruntea instituţiei Avocatului Poporului a devenit o necesitate impusă de nivelul de aşteptare a populaţiei în raport cu drepturile care ar trebui apărate de această instituţie, în prezent aservită intereselor şi ambiţiilor politice şi personale ale premierului Victor Ponta", adaugă deputatul, concluzionând că Birourile Permanente ale celor două Camere ar trebui să demareze procedurile legale pentru revocarea din funcţie a domnului Victor Ciorbea din fruntea acestei instituţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne