Raport: Nicuşor Constantinescu "iubea" lavanda. Drumuri reparate fictiv

„Titular” a numeroase dosare instrumentate de DNA, Nicuşor Constantinescu, baronul PSD de Constanţa, şi instituţiile din subordinea acestuia au dispus de banii publici cum au vrut, cheltuindu-i în cele mai neaşteptate moduri. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, autorităţile publice din judeţul Constanţa au plantat ilegal lavandă de milioane de euro şi au reabilitat fictiv un drum judeţean, relatează evz.ro.
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)
Loredana Diacu
16.02.2015

„Titular” a numeroase dosare instrumentate de DNA, Nicuşor Constantinescu, baronul PSD de Constanţa, şi instituţiile din subordinea acestuia au dispus de banii publici cum au vrut, cheltuindu-i în cele mai neaşteptate moduri.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, autorităţile publice din judeţul Constanţa au plantat ilegal lavandă de milioane de euro şi au reabilitat fictiv un drum judeţean, relatează evz.ro.

Potrivit sursei citate, în judeţul Constanţa s-a implementat un program privind cercetarea şi refacerea plantaţiilor de pomi fructiferi. În implementarea respectivului program a intervenit Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, care a gestionat defectuos banul public.

„RAJDP Constanţa a angajat şi efectuat plăţi pentru înfiinţare livezi şi achiziţionare pachete de seminţe de lavandă. Însă gestionarea defectuoasă a acestor programe a condus la prejudicierea patrimoniului judeţean şi a unităţilor administrativ-teritoriale comunale cu suma de 17.152 mii lei” (în jur de 4 milioane de euro), se arată în raportul Curţii de Conturi, citat de evz.

Şi în ceea ce priveşte gestionarea drumurilor din judeţul Constanţa s-a procedat discreţionar, mai arată sursa citată. Potrivit raportului, s-a creat o adevărată reţea de atribuire a contractelor. Astfel, şefii de la Consiliul Judeţean atribuiau direct contractele către Regia de Drumuri. Contractele erau ulterior cesionate la un preţ mai mic altor operatori economici, iar unii dintre aceştia subcontractau mai departe lucrările, ajungându-se uneori în paradoxala situaţie de a nu se mai şti cine ce lucrează.

Potrivit Curţii de Conturi, acest mod de lucru a condus la majorarea nejustificată a costului lucrărilor la unele obiective de investiţii cu suma de 15,34 milioane de lei.

Pe unele drumuri, lucrările, deşi plătite, nu s-au executat. Un exemplu elocvent în aceste sens este DJ 392, unde lucrările au fost achitate integral, în condiţiile în care drumul este impracticabil şi deteriorat. Prejudiciul creat de această situaţie este estimat la 26,58 de milioane de lei. Inspectorii Curţii de Conturi mai arată că alte 28 de milioane de lei au fost folosite ilegal pentru achitarea unor rate de leasing pentru achiziţii utilaje şi maşini, deşi, potrivit legii, bani erau destinaţi numai pentru modernizarea drumurilor.

Prejudiciul total constatat de Curtea de Conturi se ridică la aproximativ 16,13 milioane de euro, numai din actele la care au avut acces şi care aparţin Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa. Potrivit evz.ro, inspectorii au fost împiedicaţi să verifice cum au fost cheltuiţi banii din bugetul Regiei, deşi, potrivit legii, aceştia aveau dreptul să dispună verificări.

Reamintim că preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, are mai multe dosare pe rol. Unul dintre acestea vizează tocmai faptul că baronul PSD şi directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu nu s-a supus controlului Curţii de Conturi. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor