Rezervele valutare ale Ucrainei au înregistrat în 2014 cea mai mare scădere în era post-sovietică
focus
alte articole
Rezervele Ucrainei de valută străină au scăzut în 2014 la puţin peste 7,5 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, fiind afectate de plata unor datorii externe către Fondul Monetar Internaţional sau către Rusia pentru gaze.
Cifrele oferite de Banca Centrală a Ucrainei ilustrează situaţia financiară dificilă a ţării, după un an agitat în care protestele stradale l-au alungat de la putere pe fostul lider pro-rus Viktor Ianukovici, Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar un conflict separatist sângeros a zguduit estul ţării, în urma căruia au murit peste 4.700 de oameni.
Banca Centrală a declarat că, în ianuarie 2015, rezervele sale erau de 7,533 miliarde de dolari, înregistrând o scădere de 63% în cursul anului trecut – de fapt cea mai puternică scădere anuală înregistrată în istoria post-sovietică a Ucrainei.
Numai în luna decembrie, rezervele au scăzut cu 24% de la 9,966 miliarde de dolari, care era deja considerat drept cel mai scăzut nivel înregistrat în 10 ani, a declarat banca, adăugând că în prezent rezervele abia ar putea acoperi cinci săptămâni de importuri.
Aceste cifre au fost publicate în timp ce o echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a oferit Ucrainei un ajutor financiar critic de 17 miliarde de dolari, şi-a continuat munca în Kiev pentru a evalua perspectivele economice pe termen lung şi pentru a analiza reformele plănuite de conducerea de la Kiev.
Guvernul premierului Arseni Iaţeniuk se aşteaptă ca vizita să deblocheze trei tranşe din programul de împrumut al FMI, care ar putea totaliza peste 4 miliarde de dolari. Există posibilitatea ca acest program de salvare să fie extins dincolo de suma de 17 milioane USD.
Ucraina a urmărit să îşi protejeze nivelul curent al rezervelor valutare şi să îşi sprijine moneda naţională a cărei valoare a scăzut la aproximativ 15,7 în faţa dolarului.
Dar achitarea unei datorii externe în valoare de 14 miliarde de dolari în 2014 şi-a spus cuvântul, aici fiind inclusă plata a 3,1 miliarde de dolari pentru livrări de gaze către compania rusă Gazprom sau rambursarea unei sume de bani către FMI în cadrul unui program de salvare mai vechi.