"Revoluţia luminii", ziua a 15-a: "Jos cu hoţia, fără corupţie, eu vreau să trăiesc în ţara asta!"
alte articole
UPDATE: Mai mult de 1.000 de persoane au protestat, pentru a 15-a seară consecutiv, în Piaţa Victoriei din Capitală.
"Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu", s-a scandat din nou lângă Guvern. De asemenea, protestatarii le-au dat asigurări guvernanţilor că nu vor renunţa, strigând, din nou şi din nou "Zi de zi aici vom fi!"
Un moment special a avut loc în Piaţă când zeci de persoane au cântat "Mai bine golan, decât activist, mai bine mort, decât comunist."
La ora 21:00, protestatarii au cântat, într-un singur glas, imnul naţional al României şi şi-au aprins luminile telefoanelor mobile.
Mulţi dintre cei intervievaţi de reporterul Epoch Times şi-au exprimat indignarea faţă de modul în care PSD şi ALDE fac ping-pong acum în Parlament cu OUG 13 şi OUG 14. Se pare că senatorul PSD Şerban Nicolae şi-a câştigat, prin declaraţiile din ultimele zile, un loc special în inima manifestanţilor, unii dintre ei chiar trimiţându-i mesaje şi întrebări precum: "Suntem cu ochii pe voi!", "V-aţi plătit chiria la RAPPS?"
Alţi protestatari au declarat că şi-au făcut un punct de onoare din a rezista, indiferent cât de îndepărtat ar fi finalul tranşării într-un sens pozitiv a poveştii OUG 13 şi a primirii unor semnale clare de schimbare dinspre clasa politică.
"De acum a devenit pur şi simplu o rezistenţă, pur şi simplu vreau să rămân în picioare până la capăt!", declară o protestatară.
Şi, ca în fiecare seară, oamenii au continuat să ceară demisiile celor pe care-i consideră vinovaţi de adoptarea "infamei" OUG 13:
"De ce am lăsat doi copii cu soţul şi am venit aici, în loc să sărbătorim Valentine’s day? Motivaţia înseamnă Dragnea, Tăriceanu, o atitudine total tupeistă şi lipsită de bun simţ! Nimeni nu vrea să răstoarne rezultatul votului dar dl. Meleşcanu s-a dus la Timmermans şi i-a spus că oamenii vor să răstoarne rezultatul votului în România, este o mare măgărie! În 130 de oraşe din România şi disapora oamenii ies în stradă nu pentru că sunt tâmpiţi sau vor pensii mai mari sau ceva pentru ei înşişi, ci pentru că luptă pentru principii! Principiul este: câţi ani mai avem de trăit eu şi copiii mei nu vrem să trăim conduşi de aceşti hoţi", ne-a declarat o tânără.
"Trebuie o schimbare pentru România, pentru binele tuturor românilor, jos cu hoţia, fără corupţie, justiţie corectă şi să aibă şi tinerii o şansă în ţara asta, eu vreau să trăiesc în ţara asta", a adăugat un alt protestatar.
* * *
După 14 seri lungi şi friguroase, după un uriaş tricolor uman şi sute de mii de lumini aprinse în Piaţa Victoriei, lângă Guvern începe o nouă seară de proteste.
Cel de-al cinsprezecelea protest consecutiv are loc pe fundalul adoptării astăzi de către Senat a OUG 14 de abrogare a OUG 13, adoptare care nu este lipsită de controverse, USR acuzând că PSD îşi urmează planul bine pus la punct de a menţine în viaţă ordonanţa care mutilează Codurile penale. Potrivit aleşilor opoziţiei, există pericolul real ca OUG 14 să fie declarată neconstituţională din cauza procedurii prin care a fost adoptată, care încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate. (Vă invităm să citiţi aici şi opiniile experţilor din societatea civilă pe acest subiect, exprimate chiar în seara adoptării OUG 14 şi publicate în premieră de Epoch Times)
Riscul reînvierii OUG 13 ar fi putea fi evitat dacă Parlamentul ar fi respins respectiva ordonanţă prin vot înaintea adoptării OUG 14, lucru pe care majoritatea PSD/ALDE a refuzat însă să îl facă. Astfel, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a refuzat să introducă pe ordinea de zi de luni şi dezbaterea OUG 13 cerută de USR motivând că se doreşte demararea unei dezbateri cu toate instituţiile publice pe tema acestei ordonanţe care a fost abrogată. Iar marţi, OUG 14 a fost supusă votului Senatului de către Călin Popescu Tăriceanu, fără avizul Comisiei pentru Drepturile Omului, invocându-se urgenţa.
Revenind la proteste, reamintim că cea mai stringentă cerere a Străzii a fost tranşarea situaţiei OUG 13 de o manieră care să îi asigure pe cetăţeni că aceasta nu va produce niciodată efecte. De asemenea, protestatarii au mai cerut demisia celor pe care îi consideră responsabili de adoptarea actului normativ care dezincriminează fapte de corupţie, respectiv Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu.
Nu în ultimul rând, mulţi dintre protestatari îşi doresc efectiv ca politicienii - indiferent de culoarea lor politică - să înţeleagă mesajul Străzii, mesaj care este unul pe termen lung:
"Ne dorim ca noi să putem avea încredere, în oricine ar fi sus, şi (politicienii) ar trebui să înţeleagă lucrul acesta. Nu putem sta în fiecare dimineaţă să deschidem Monitorul Oficial înainte de primul lucru. Da, e un mesaj pe termen lung, care spune: Aveţi grijă pentru că societatea are alte aşteptări de la voi", ne declara un tânăr.
Photo credit: Mihuţ Savu