USR, avertisment sumbru: Printr-o înşelătorie bine ticluită, PSD ar putea reuşi spălarea camarilei penale

PSD îşi urmează planul bine pus la punct de a menţine în viaţă OUG 13 care mutilează Codurile penale, a tras un semnal de alarmă USR, care solicită respingerea de urgenţă a infamului act normativ.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Printr-o înşelătorie bine ticluită, PSD şi-ar putea atinge obiectivul de spălare-prespălare a camarilei penale, a avertizat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al Uniunii Salvaţi România, deputatul Dan Barna.

"USR a înlăturat, prin două amendamente, câteva dintre riscurile de neconstituţionalitate ale Ordonanţei de Urgenţă 14, care abroga OUG 13, actul normativ pentru dezincriminarea unor fapte de corupţie, împotriva căruia protestează sute de mii de români. Marţi, plenul Senatului a adoptat OUG 14 cu amendamentele propuse de senatorul USR George Dircă, prin care două articole privind recuperarea prejudiciului şi controlul judiciar au fost puse în acord cu decizii anterioare ale Curţii Constituţionale", se arată în comunicatul citat.

USR avertizează că există în continuare pericolul real ca OUG 14 să fie declarată neconstituţională din cauza procedurii prin care a fost adoptată, care încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate.

"Legea prevede că pot fi abrogate doar actele normative de importanţă şi complexitate deosebită. Este impusă şi condiţia ca intervenţiile propuse (în acest caz actul normativ de abrogare) să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ abrogat. Or, OUG 13 era deja parţial în vigoare la data adoptării ordonanţei de abrogare, iar importanţa şi complexitatea deosebită sunt discutabile. Practica stabilă a CCR este de a declara neconstituţionale textele care încalcă regulile de tehnică legislativă", a transmis USR.

În situaţia în care OUG 14 ar fi declarată neconstituţională, OUG 13 ar reintra în vigoare dacă Parlamentul nu o respinge, de urgenţă, prin vot, înaintea adoptării OUG 14. USR constată că "majoritatea PSD face tot ce îi stă în putinţă să tergiverseze respingerea de către Parlament a OUG 13 şi să grăbească adoptarea OUG 14, care are probleme de constituţionalitate".

Mai mult, partidul lui Nicuşor Dan acuză că "paşii majorităţii PSD-ALDE fac parte dintr-un plan bine pus la cale pentru a menţine în viaţă OUG 13, pe care parlamentarii majorităţii îl urmează ca pe ceas.

Luni preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a refuzat să introducă pe ordinea de zi de luni şi dezbaterea OUG 13 cerută de USR motivând, în mod absurd, că se doreşte demararea unei dezbateri cu toate instituţiile publice pe tema acestei ordonanţe care a fost abrogată. Iar marţi, OUG 14 a fost supusă votului Senatului de către Călin Popescu Tăriceanu, fără avizul Comisiei pentru Drepturile Omului, invocându-se urgenţa.

"Din punct de vedere tehnico-juridic, cea mai periculoasă soluţie este adoptarea, în prima fază a OUG 14/2017 şi abia apoi a legii de respingere eventuală a OUG 13/2017. În această variantă pe care o susţin domnul Şerban Nicolae şi PSD, la orice moment în viitor, oricine va contesta OUG14/2017 la CCR şi va obţine, foarte probabil, declararea neconstituţionalităţii ei (datorită spre exemplu, prevederilor din legea 24/2000, risc ce nu poate fi acoperit), va realiza învierea lui Lazăr pentru OUG 13/2017 şi va aduce binecuvântarea legii penale mai favorabile pentru domnul Dragnea şi cei asemeni domniei sale.

Prin această înşelătorie bine ticluită PSD îşi va atinge obiectivul de spălare-prespălare a camarilei penale, reuşind ca OUG 13/2017 să producă efecte juridice în baza principiului existenţei legii penale mai favorabile. Această opinie este împărtăşită de toţi juriştii şi profesorii de drept cu care ne-am consultat şi care au confirmat că, în această ipoteză, efectul reactivării OUG 13 nu poate fi evitat", a avertizat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne