Costescu: OUG 13, studiu de caz despre cum să distrugi în timp record o economie perfect funcţională
alte articole
Costul adoptării OUG 13 nu se numără doar în nopţile de frig îndurate de românii care au ieşit în stradă să apere statul de drept, a arătat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul USR Manuel Costescu, într-o alocuţiune despre efectele dezastruoase ale acţiunilor guvernului Grindeanu asupra economiei României.
Potrivit lui Costescu, fost secretar de stat la InvestRomania în Guvernul Cioloş, costul celor şase săptămâni pierdute de Guvernul Grindeanu este imens pentru economia României al cărei potenţial a fost irosit "în mod iresponsabil şi ireversibil" şi se vor reflecta, printre altele, în rate crescute la împrumuturile pe care le contractează România, migrarea forţei calificate, descurajarea investitorilor.
Din păcate, costul pentru România nu se numără doar în nopţi de frig. Costul adevărat al acestor şase saptămâni pierdute de Guvernul Grindeanu este imens. Şi aici vorbesc despre costul pentru economia României pe al carei potenţial l-am irosit în mod iresponsabil şi ireversibil.
La 26 de ani de la Revoluţie, copiii eroilor care au scăpat România de asuprirea comunistă sunt din nou în stradă pentru a le apăra memoria. Românii din Piaţă au devenit simboluri pentru mulţi europeni care nu îşi mai pot imagina că o naţie poate încă da dovadă de atâta spirit civic şi energie pentru a se împotrivi unor politicieni corupţi. Pe lângă fundamentele pe care le-am aşezat ca naţie cu fiecare protest, am înregistrat şi mici victorii: retragerea ordonanţei, demisia iniţiatorului.
Din păcate, costul pentru România nu se numără doar în nopţi de frig. Costul adevărat al acestor şase săptămâni pierdute de Guvernul Grindeanu este imens. Şi aici vorbesc despre costul pentru economia României pe al cărei potenţial l-am irosit în mod iresponsabil şi ireversibil.
Am încheiat anul fiind invidia Europei: creştere economică robustă de peste 4,5%, atragere de investiţii străine de peste 20% în contextul în care în restul regiunii acestea erau zero sau negative, cea mai mare creştere de locuri de muncă de la criza financiară, creşteri salariale, indicaţii puternice ca tineri din diaspora văd un potenţial bun în România şi încep să se întoarcă.
Săptămânile care au trecut, sunt un studiu de caz de cum să distrugi o economie perfect funcţională într-un timp record. Efectele încă nu pot fi văzute în statistici; e prea devreme datorită colectării, aşa că daţi-mi voie să fac nişte previziuni", s-a adresat Costescu plenului.
Previziunile deputatului USR:
1. Împrumuturile suverane: Potrivit lui Costescu, România se împrumuta la rate minime istoric. După episodul OUG 13, vedem însă o creştere a acestor rate, şi această creştere va continua.
"Eram la 2,6% suntem la 3,6%, în mai vom fi la 4,6-5%. Într-un context internaţional în care capitalul se îndreaptă către Statele Unite, Leul trebuie să spună o poveste care să inspire încredere. Acum era momentul să le spunem: veniţi în România! Avem stabilitate! Noi suntem o insulă într-o mare zbuciumată. Această poveste prindea bine anul trecut, acum minţim dacă vorbim de predictibilitate, consecvenţă şi stabilitate. Nu m-aş mira să văd investitori mari amânând decizia de a împrumuta România. 'Aşteptăm până în vară să vedem ce vrea să facă România. Încotro vrea să o ia'. Şi asta se va reflecta direct în împrumuturile cetăţenilor, în ipoteci şi credite de consum. Să vedem atunci cum le explicaţi parabola bugetului.", a susţinut deputatul.
2. Întreprinzătorii români şi străini deopotrivă: Costescu reaminteşte că întotdeauna investitorii au fost sceptici să investească în România, din cauza corupţiei. După ce guvernul antrerior i-a convins că se fac eforturi în lupta împotriva corupţiei şi se merge în direcţia bună, acum iluziile s-au spulberat.
"Acum nu doar că toate iluziile de respectare a statului de drept şi a menţinerii luptei împotriva corupţiei au fost măcelărite (sau pentru a folosi eufemismul puterii - 'nu au fost comunicate în mod adecvat'), dar acum s-a schimbat placa şi se dă în multinaţionalele care asigură sute de mii de locuri de muncă şi creştere economică. Şi asta e găselniţa strategilor israelieni? Dom'ne s-a cam plictisit lumea de Soros, ia mai daţi în multinaţionale. Şi dacă e să renunţăm numai la investiţiile noi făcute într-un an, trebuie să tăiem 20 de miliarde de lei din calculele de buget.", a susţinut deputatul.
3. Banii europeni: "Bugetul acestui guvern calculează ca peste 20 miliarde de lei vor veni din fonduri europene. Toate reacţiile internaţionale arată că Europa nu mai are nevoie de o a doua Ungarie cu un Dragnea în loc de Orban, şi că se vor folosi de toate pârghiile pentru a opri o astfel de evoluţie.", consideră Costescu.
4. Tinerii - Forţa de muncă calificată: Cea mai severă urmare a adoptării OUG 13 este, în opinia deputatului USR, faptul că într-un timp atât de scurt, guvernul a reuşit să convingă tinerii bine educaţi că nu merită să dea o şansă României.
"Acest guvern a pornit în forţă, doar că în direcţia opusă: Ordonanţe date pe furiş - noaptea ca hoţii, un răspuns laş şi îngust la mişcări masive de stradă, un guven de oameni fără un dram de inspiraţie pentru tineri. Vreau să cred că prin iniţiativele voastre încercaţi să le daţi copiilor voştri un anume viitor, care dumneavoastră vi se pare mai bun. Eu cred cu sinceritate că le oferiţi trecutul: România ciolănaşului, a micii afaceri de doi bani. Mulţi dintre copiii dumneavoastră nu mai vor Românica. Vor România, ţară pentru care au studiat aici sau în străinătate; universul lor e mult mai global şi se întinde mai departe decât circumscripţia electorală a părinţilor.", li s-a adresat deputatul colegilor săi.
"Ne certăm pedant despre creşterea economică de 5,2% sau 4,4%. Tare mi-e teamă că am ajuns într-o nouă paradigmă economică, care încă nu se vede în date, cu o stagnare economică, lipsă de investiţii, şi oameni din ce în ce mai nemulţumiţi. Planul A din campania PSD a deraiat masiv. Sper că aveţi un plan B.", a concluzionat Costescu.