Revoluţia geopolitică a gazului de şist are loc fără participarea Europei

Exploatarea zăcămintelor de gaz de şist va duce la schimbarea jocului în domeniul securităţii energetice, o schimbare dorită de unii, însă destul de periculoasă. Personajele principale ale revoluţiei în curs sunt SUA şi China, în timp ce Europa riscă să se rezume la rolul de spectator, notează cotidianul francez Le Monde, preluat de Inopressa.ru.
(photos.com)
Epoch Times România
18.01.2013

Exploatarea zăcămintelor de gaz de şist va duce la schimbarea jocului în domeniul securităţii energetice, o schimbare dorită de unii, însă destul de periculoasă. Personajele principale ale revoluţiei în curs sunt SUA şi China, în timp ce Europa riscă să se rezume la rolul de spectator, notează cotidianul francez Le Monde, preluat de Inopressa.ru.

Noul echilibru geopolitic din lume se formează în 'măruntaiele pământului american', constată publicaţia menţionată. Permiţându-le SUA să-şi reducă dependenţa energetică, gazul de şist pune sub semnul întrebării prioritatea strategică americană: stabilitatea livrărilor de petrol din ţările Orientului Mijlociu (OM). Tocmai de dragul acestei stabilităţi SUA asigurau securitatea căilor comerciale maritime şi jucau rolul de jandarm în ţările furnizoare.

În pofida faptului că necesităţile în petrol ale americanilor sunt imense, în SUA, dar şi în Canada şi Mexic, propriile extracţii de petrol şi de gaz cresc în ritm accelerat, iar acest lucru le oferă unor specialişti temeiul să afirme că peste câţiva ani America de Nord va deveni energetic autosuficientă. De aceea, se poate vorbi cu toată seriozitatea despre pericolul ca SUA să refuze să mai joace un rol stabilizator în OM. Potrivit Le Monde, este vorba tocmai de un pericol ce vizează întreaga lume, care de-a lungul multor ani s-a folosit de petrol din Golful Persic, datorită faptului că SUA garantau securitatea în regiune.

De acest lucru va profita în primul rând China, care ar putea să fie în curând nevoită să asigure ea însăşi securitatea livrărilor de petrol pe mare din Golful Persic, lucru imposibil dacă ai un singur portavion. Însă, chiar dacă Beijingul ar avea flota militar-maritimă corespunzătoare, acest lucru nu-i va permite să asigure securitatea Golfului Persic, este convins Le Monde.

Astfel, gazul de şist, în legătură cu care analiştii ar fi îndreptăţiţi să vorbească despre o 'revoluţie', ar putea crea probleme pentru China, în pofida paradoxului conform căruia gazul de şist este considerat, în primul rând, o nouă resursă energetică, ce există din abundenţă în subteranele Chinei.

În acelaşi timp, cotidianul francez opinează că SUA îşi vor menţine prezenţa în OM. Este adevărat că această prezenţă va mai fi determinată nu de necesitatea de a garanta livrările petroliere, ci de aspiraţia de a obţine pârghii suplimentare în negocierile cu statul chinez. Nu este atât de dificil să se continue asigurarea stabilităţii în această zonă, în condiţiile în care acest lucru va oferi posibilitatea să i se ceară Chinei noi concesii, în schimbul serviciului oferit, subliniază Le Monde.

În pofida faptului că, la prima vedere, lumea nu se va schimba prea mult în plan geopolitic în urma revoluţiei gazului de şist, deoarece SUA vor continua să joace tradiţionalul lor rol de jandarm în Golful Persic, în realitate raportul de forţe dintre principalii jucători va cunoaşte o evoluţie substanţială. În ceea ce priveşte Europa, nefiind un important jucător energetic, aceasta riscă din nou să se rezume la rolul de spectator, conchide cotidianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor