Revolte sporadice in Coreea de Nord

Dupa inspiratia stirilor din Egipt, in Coreea de Nord au izbucnit sporadic mai multe proteste. Regimul comunist al liderului Kim Jong Il a ridicat gradul de alerta a trupelor anti-tero ale natiunii, in timp ce ministrul chinez al Securitatii Publice se spune ca a sfatuit regimul paranoic de la Phenian cu privire la modul in care poate face fata unor posibile revolte in masa.
Demonstranti sud coreeni ard plancarde infatisandu-i pe dictatorul comunist Kim Jong-il si pe fiul sau Kim Jong-un, impreuna cu fostul lider egiptean Hosni Mubarak, in timpul unei demonstratii impotriva Nordului coreean tinuta in fata ambasadei americane pe 16 februarie (AFP / Getty Images)
Wen Long
02.03.2011

Dupa inspiratia stirilor din Egipt, in Coreea de Nord au izbucnit sporadic mai multe proteste. Regimul comunist al liderului Kim Jong Il a ridicat gradul de alerta a trupelor anti-tero ale natiunii, in timp ce ministrul chinez al Securitatii Publice se spune ca a sfatuit regimul paranoic de la Phenian cu privire la modul in care poate face fata unor posibile revolte in masa.

La numai doua zile dupa demisia lui Mubarak, Meng Jianzhu, ministrul chinez al Securitatii Publice, s-a deplasat la Phenian pentru a impartasi regimului de acolo diverse modalitati de prevenire a unor posibile proteste anti-guvernamentale in Coreea de Nord, conform unui raport al cotidianului Coreea Joongan.

Meng a schimbat experiente despre modurile de ascultare a convorbirilor de pe telefoanele mobile cu autoritatile nord-coreene. La scurt timp dupa aceea, Coreea de Nord a emis noi reguli, inasprind controlul convorbirilor prin telefoanele mobile, inclusiv suspendand serciviile de telefonie mobila pentru putinii straini prezenti in mica tara comunista.

In ciuda eforturilor comune ale liderilor celor doua tari comuniste de a strange si mai mult controlul asupra stirilor care patrund in Coreea de Nord, nord-coreenii au primit stiri despre protestele anti-guvernamentale din Egipt prin intermediul emisiunilor de televiziune din China. Caderea lui Mubarak este un subiect foarte intens pazit in Coreea de Nord, conform unui raport al ziarului Chosun Ilbo.

Foamea si reprimarea

Conform datelor furnizate de serviciile de spionaj, mai multe proteste la scara mica au izbucnit in Coreea de Nord in jurul datei de 16 februarie, de ziua lui Kim Jong Il.

In noaptea de 14 februarie, locuitorii din Jongju, Yongchon si din judetul Sonchon in provincia Pyongan au iesit in strada. Ei au strigat, "Da-ne energie electrica, da-ne orez!" Aparent, locuitorii Coreei de Nord beneficiaza de aceleasi taieri sistematice ale energiei electrice cu care ne obisnuise Ceausescu in Romania.

Curentul in jurul datei de 16 februarie a fost taiat si mai sever din numeroase zone si transferat la Phenian pentru a sarbatori ziua de nastere a "liderului preaiubit" Kim Jong Il, potrivit unui raport al Chosun Ilbo din 23 februarie.

Pe 18 februarie, sute de oameni s-au ciocnit cu fortele de securitate in orasul nord-coreean Sinuiju, la granita cu China. In cadrul incidentelor ofiteri de politie au batut un comerciant pana la inconstienta. Familia victimei, sustinuta de multi alti comercianti, a protestat impotriva nenumaratelor abuzuri.

Armata a fost chemata pentru a potoli demonstratia, lasand un numar de protestatari raniti, iar surse neconfirmate vorbesc de 4 sau 5 persoane decedate in urma violentelor.

In Chongjin in provincia Hamgyong de Nord, un grup de rezidenti furiosi au omorat prin lapidare (cu pietre) un ofiter de securitate, conform unui raport al agentiei de stiri Yonhap News din Coreea de Sud.

Conform agentiilor de spionaj Kim Jong Il a ordonat reprimarea severa a protestelor. Ministerului pentru Securitatea Poporului (echivalentul Securitatii romanesti) a inceput organizarea unor echipe anti-tero de aproximativ 100 de persoane care urmaresc reprimarea brutala a oricaror urme de revolta, conform rapoartelor ziarului NK Daily.

S-a raportat ca locuitorii au inceput să mănânce sistematic rădăcini de iarba, mai ales dupa ce vremea rece a ruinat jumătate din culturile de grâu și orz, conform unui raport BBC de pe 24 februarie.

Un lucru neobisnuit raportat de presa japoneza si din Coreea de Sud este ca spre deosebire de trecut, nord-coreenii nu se mai raporteaza unii pe altii autoritatilor, si au inceput sa fie solidari in fata regimului.

Ziarul Chosun Ilbo transmite cazul unui locuitor, care atunci cand a fost chestionat de Securitate despre una dintre demonstratii, a declarat: "M-am speriat si m-am bagat in casa. Nu stiu cine a participat".

Oficialii unor agentii umanitare internationale sustin ca au remarcat o penurie de alimente si o malnutritie alarmanta in Coreea de Nord, care intrece cu mult cea cu care regimul comunist si-a obisnuit populatia.

S-a raportat ca locuitorii au inceput sa manance sistematic radacini de iarba, mai ales dupa ce vremea rece a ruinat jumatate din culturile de grau si orez, conform unui raport BBC china de pe 24 februarie.

China blocheaza un raport ONU

In afara de ministrul chinez al Securitatii Publice, care a vizitat paranoicul stat comunist impartind sfaturi, China a blocat recent, de asemenea, eliberarea unui raport privind programul nuclear al Coreei de Nord.

Pe 23 februarie, Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) a tinut o intalnire cu usile inchise pentru a discuta un raport privind programul de imbogatire a uraniului al Coreei de Nord, prezentat de un grup de experti ONU. Raportul cerea sanctiuni suplimentare, conform unui raport BBC din 24 februarie.

Diplomatii care au participat la reuniune, au sprijinit publicarea raportului catre ceilalti membrii ai ONU, subliniind faptul ca toate cele 192 de state membre ale ONU trebuie sa fie informate cu privire la concluziile raportului.

Cu toate acestea, UNSC nu a reusit sa publice nimic din cauza opozitiei regimului de la Beijing, care are drept de veto.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor