Revizuirea Constituţiei: Sfidarea MCV - Parlamentarii nu vor fi judecaţi de ÎCCJ

Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea  Constituţiei. În imagine, Crin Antonescu
Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei. În imagine, Crin Antonescu (Epoch Times România)

Procesul de acaparare a Justiţiei continuă. Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a decis în şedinţa de luni ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să nu mai aibă competenţa de a judeca parlamentari, relatează Agerpres.

Ioan Chelaru (PSD), vicepreşedinte al Comisiei, a arătat că deputaţii şi senatorii trimişi în judecată nu trebuie să aibă un regim special.

"Trebuie să aibă un regim comun, şi atunci competenţa pentru a judeca procesele, când persoanele care au calitatea de deputat sau senator, trebuie să rămână la instanţele obişnuite. Am scos competenţa de judecată care aparţine ÎCCJ", a afirmat Chelaru în dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constituţiei.

"Acolo unde se judecă şi cu procedurile cu care se judecă oricare dintre cetăţenii României, acolo se judecă şi parlamentarii, pentru că suntem egali în faţa legii. Sigur, acum în anumite cauze în evoluţia unui proces, în apeluri, în recursuri, se poate ajunge, dar vorbim de situaţia perfect comparabilă a oricărui parlamentar cu a oricărui cetăţean", a menţionat şi preşedintele Comisiei, Crin Antonescu.

Argumentul că vor fi trataţi în mod egal parlamentarii cu "cetăţenii României" nu este deloc real, pentru ca parlamentarii nu sunt egali cu ceilalţi cetăţeni, iar pe de altă parte, modificarea este cât se poate de gravă, deoarece trimite parlamentarii de la ÎCCJ, ai cărei judecători sunt consideraţi a fi mai duri, la instanţele locale, ai căror judecători ar putea ceda mai uşor presiunilor politice.

Decizia pe care a luat-o Comisia Constituantă este o sfidare a recomandărilor din raportul MCV dat publicităţii cu câteva săptămâni în urmă. Acestea menţionau clar că în procesul de revizuire a Constituţiei trebuie eliminate acele schimbări care ar putea oferi oportunităţi sporite politicienilor de a influenţa conducerea Justiţiei sau de a atenta la independenţa Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne