Revine ora legală de vară: mai multă lumină şi disconfort pentru sănătate
alte articole
În noaptea de sâmbătă spre duminică va reveni ora legală de vară, vom muta acele ceasului cu o oră înainte şi vom dormi cu o oră mai puţin.
În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din luna martie (ora 03:00 devine 04:00).
Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului. O convenţie introdusă din motive economice, întâmpinată cu entuziasm de mulţi dintre cei care se vor bucura de zilele mai lungi dar care poate fi un moment dificil pentru cei care suferă de probleme cardiace şi de somn.
De fapt, acest schimb de şaizeci de minute va avea efecte asupra sănătăţii celor mai vulnerabil, care nu sunt în măsură să se adapteze rapid la defazarea dintre ceasul intern şi ceasul social extern.
Riscul pentru inimă. Ritmul circadian influenţează mai multe funcţii ale corpului, metabolice, fiziologice, comportamentale. Aşa că nu este surprinzător faptul că evenimentele vasculare sunt afectate de schimbarea de timp, iar efectele asupra inimii sunt printre cele mai studiate. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat că deplasarea acelor ceasului cu o oră înainte ne expune la un risc major pe termen scurt de atac de cord, iar cu o oră înapoi, în toamnă, ar duce la o scădere cu 21% a atacurilor de cord, în marţea următoare.
Atunci când somnul suferă. Calitatea somnului, în special pentru cei care suferă deja de tulburări de somn, este afectată mai mult de efectele schimbării timpului extern asupra ceasului biologic intern decât de faptul că se pierd şaizeci de minute de somn. Specialişti ne sfătuiesc să mergem la culcare ca de obicei duminică seara, în ciuda posibilei dificultăţi de a adormi, să nu consumăm alcool, cofeină şi nicotină înainte de culcare şi să evităm activităţile fizice după-amiaza târziu.
Pentru a nu pierde somnul şi a acuza oboseală şi lipsă de atenţie, National Sleep Fundation din SUA recomandă să se doarmă mai mult duminică dimineaţă şi recomandă un pui de somn după-amiază.
Accident vascular cerebral. Profesorul Jori Ruuskanen, neurolog de la Universitatea din Turku, s-a concentrat pe relaţia dintre mişcarea acelor ceasului şi riscul de accident vascular cerebral. Analiza datelor privind această afecţiune în Finlanda, între anii 2004-2013, a arătat că rata globală de accident vascular cerebral a crescut cu 8%, în cele două zile de după schimbarea orei. Creşterea este temporară, iar datele revin la normal după câteva zile.
Mai multe accidente rutiere. Mai puţină atenţie datorată timpului redus de somn ar fi la originea creşterii accidentelor rutiere. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, care au analizat datele de la US National Highway Transportation Safety Administration, adunate pe o perioadă de 21 de ani, a doua zi după schimbarea orei se constată o creştere a numărului de accidente rutiere, dar niciun efect nu a fost observat în ziua de luni.
Revenirea la ora standard. Exploatăm o oră în plus de lumină solară până la 30 octombrie, când acele ceasului se vor întoarce înapoi cu o oră, odată cu trecerea la ora de iarnă.