Reuters prezintă un document intern chinez, în care se vorbeşte de amplificarea sentimentelor anti-China în Occident

Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan (Facebook, sursa necunoscută)
A.P.
05.05.2020

Un raport intern prezentat preşedintelui chinez Xi Jinping şi altor lideri comunişti de rang înalt ar prezenta concluzii potrivit cărora sentimentul global anti-chinez este la un nivel care nu a fost observat de la represiunea din Piaţa Tiananmen din 1989 şi recomandă pregătirea pentru cea mai rea eventualitate: un conflict armat cu Statele Unite, potrivit Reuters, citând persoane familiarizate cu conţinutul documentului.

Reuters nu a consultat documentul, ci doar a obţinut opiniile unor diplomaţi chinezi cu privire la material.

Raportul, creat de Institutele Chineze de Relaţii Interne Contemporane (CICIR) - afiliate Ministerului Securităţii Statului - sugerează că valul sentimentelor anti-China este condus de Statele Unite, care vede ascensiunea Chinei ca pe o ameninţare la adresa democraţiilor occidentale.

Unul dintre cei care au consultat raportul a spus că a fost considerat de unii din comunitatea de informaţii chineze drept versiunea chineză a „telegramei Novikov”, trimisă în 1946 de ambasadorul sovietic la Washington, Nikolai Novikov, care a subliniat pericolele ambiţiilor economice şi militare americane în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Se presupunea că misiva lui Novikov este un răspuns la „telegrama lungă” a diplomatului american George Kennan de la Moscova, care afirma că Uniunea Sovietică nu consideră posibilitatea unei coexistenţe paşnice cu Occidentul şi că izolarea a fost cea mai bună strategie pe termen lung.

Pe de altă parte, ambiţiile globaliste ale Internaţionalei Comuniste au fost întotdeauna de a cuceri Occidentul. Dintr-o asemenea perspectivă, telegrama lui Novikov pare mai degrabă un exerciţiu de PR decât răspunsul la agresivitatea SUA.

Reuters, care nu a văzut documentul, nu a putut stabili în ce măsură perspectivele sumbre ale raportului reflectă poziţiile deţinute de liderii comunişti chinezi şi nici cât de mult ar putea influenţa politica.

Acestea fiind spuse, raportul sugerează că Beijingul analizează ameninţarea unor reacţii globale generate de pandemia coronavirusului, despre care agenţiile occidentale de informaţii suspectează că a luat naştere în laboratoarele din Wuhan, care făceau experimente cu coronavirusuri şi efectuau cercetări despre dezvoltarea virusurilor pe cale sintetică, pentru a obţine transmisibilitate la om.

Oficialii chinezi aveau o „responsabilitate specială” de a-şi informa poporul şi lumea despre ameninţarea pe care o reprezintă coronavirusul „căci au fost primii care au aflat despre acesta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Morgan Ortagus, ca răspuns la întrebările Reuters.

Fără a aborda direct evaluarea făcută în raportul chinez, Ortagus a adăugat: „Eforturile Beijingului de a reduce la tăcere oamenii de ştiinţă, jurnaliştii şi cetăţenii şi de a răspândi dezinformarea au agravat pericolele acestei crize de sănătate”, arată Reuters.

În ultimele zile, preşedintele Trump a înăsprit criticile faţă de regimul de la Beijing, ameninţând cu impunerea de noi tarife Chinei. Administraţia sa a avut în vedere măsuri de represalii din cauza focarului, potrivit raportului, care avertizează că sentimentul anti-chinez ar putea ameninţa şi iniţiativele de infrastructură Centura şi Drumul şi subliniază că Washingtonul ar putea profita oferind sprijin financiar şi militar aliaţilor regionali, care ar face situaţia de securitate din Asia mai volatilă.

Luni, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că preşedintele Trump revizuieşte opţiunile de penalizare a Chinei, adăugând că se aşteaptă ca Beijingul să îşi îndeplinească obligaţiile din cadrul primului acord comercial semnat la începutul anului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor