Dosar Five Eyes vorbeşte despre implicarea Chinei în programele de cercetare de coronavirusuri de liliac
focus
alte articole
Un dosar alcătuit de agenţiile de informaţii anglo saxone - aşa numita organizaţie Five Eyes - concluzionează că regimul de la Beijing a minţit şi a suprimat sau a distrus în mod intenţionat dovezi în timpul primelor zile ale focarului virusului Wuhan şi constată că cercetătorii chinezi au studiat şi au creat coronavirusuri mortale de liliac.
Raportul, scurs în presă în weekend, survine după un comunicat dat joi de directorul Biroului Naţional de Informaţii (BNI), şeful agenţiei care coordonează toate structurile de informaţii oficial recunoscute din SUA, în care se arată că „este de acord cu părerea larg răspândită în cercurile ştiinţifice potrivit căreia virusul Wuhan, care provoacă COVID-19, nu a fost creat manual sau modificat genetic”. Comunicatul nu oferă motivearea concluziei.
O temă cheie a dosarului alcătuit de Five Eyes este că neglijenţa şi minciunile regimului comunist chinez au dus la „periclitarea altor ţări”, în timp ce Partidul Comunist chinez a redus la tăcere sau a făcut să „dispară" medicii care au încercat să transmită veşti despre epidemia care exploda în China.
Medicii care au vorbit cu curaj despre noul virus au fost reţinuţi şi condamnaţi. Ştirile despre arestările acestora au fost răspândite în mass-media controlată de regimul comunist, împreună cu un apel al poliţiei din oraşul Wuhan care cerea cetăţenilor „să nu fabrice zvonuri, să nu răspândească zvonuri, să nu creadă zvonuri”.
O postare pe Twitter a publicaţiei Global Times, portavocea Partidului Comunist, din 2 ianuarie afirmă: „Poliţia din China Centrală din Wuhan a arestat 8 persoane care răspândeau zvonuri despre focarul local de pneumonie atipică. Postări online anterioare afirmau că este SARS." Acest lucru a avut efectul intenţionat de a reduce la tăcere alţi medici care ar fi dorit să vorbească. - Daily Telegraph
Mai mult, probele au fost distruse, iar China a refuzat să furnizeze eşantioane oamenilor de ştiinţă internaţionali care lucrau la un vaccin.
Documentul, obţinut de The Saturday Telegraph vorbeşte despre „suprimarea şi distrugerea probelor” şi indică „ordine de distrugere a mostrelor de virus în laboratoarele de secvenţiere genomică, de dezinfectare a pieţelor de animale vii, de blocare a transmiterii în afară a secvenţei genetice a virusului, de închiderea laboratorului din Shanghai pentru 'rectificare', de impunerea ca articolele medicale legate de virusul Wuhan să fie revizuite în prealabil de către Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei şi despre păstrarea la secret a datelor despre 'transportatorii tăcuţi' asimptomatici". - Daily Telegraph
Negările criminale ale Chinei
Dosarul evidenţiază minciunile constante ale regimului comunist chinez în privinţa virusului, menţionând că „În ciuda dovezilor de transmitere de la om la om, găsite la începutul lunii decembrie, autorităţile Republicii Populare Chineze au refuzat să recunoască acest lucru până la 20 ianuarie”, adăugând că „Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut acelaşi lucru. Cu toate acestea, oficialii din Taiwan au ridicat problema încă din 31 decembrie, iar experţii din Hong Kong pe 4 ianuarie".
De asemenea, China a impus interdicţii interne de călătorie, în timp ce a condamnat restul lumii când a vrut să facă acelaşi lucru.
"Milioane de oameni au părăsit oraşul Wuhan după izbucnirea epidemiei, înainte ca Beijingul să închidă oraşul în 23 ianuarie", se arată în dosarul respectiv. "Mii de persoane au zburat în afara Chinei. Pe parcursul lunii februarie, Beijing a făcut presiuni asupra Statelor Unite, Italiei, Indiei, Australiei, vecinilor din Asia de Sud-Est şi altor ţări să nu se protejeze prin restricţii de călătorie, chiar dacă Republica Populară Chineză impusese restricţii severe în interior."
În dosar se menţionează, de asemenea, că regimul comunist a făcut presiuni cu succes asupra UE pentru a pondera textul unui document privind dezinformarea chineză şi a ameninţat Australia în momentul în care premierul său a cerut investigaţii privitoare la originea virusului.
"Întrucât Australia solicita o anchetă independentă asupra pandemiei, China a ameninţat cu întreruperea comerţului cu Australia. De asemenea a răspuns furios la apelurile americane pentru transparenţă."
Artificial?
Deşi dosarul alcătuit de Five Eyes scurs nu concluzionează dacă virusul Wuhan este de origine naturală sau artificiallă, documentul include un studiu din 6 februarie al Universităţii de Tehnologie din China de Sud care a sugerat: "coronavirusul ucigaş provine probabil dintr-un laborator din Wuhan".
Lucrarea a fost retrasă după ce autorul său principal a afirmat că nu are dovezi directe, cu toate acestea, dosarul notează că savantul Yanzhong Huang a declarat pe 5 martie „Niciun om de ştiinţă nu a confirmat sau respins concluziile lucrării”.
Acestea fiind spuse, Telegraph observă că poziţia oficială a SUA este aceea că virusul nu a fost conceput în laborator, ci că a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan sau de la un institut asemănător aparţinând Centrelor de sănătate publică, din acelaşi oraş, care se află la aproximativ 300 de metri de piaţa de animale vii Huanan din Wuhan, unde regimul chinez susţine că ar fi apărut focarul.
"Comunitatea de intelligence este, de asemenea, de acord cu largul consens ştiinţific potrivit căreia virusul COVID-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic", a declarat directorul interimar al agenţiilor de informaţii naţionale, Richard Grenell, adăugând că agenţiile "vor continua să examineze riguros informaţiile şi informaţiile care vor apărea" pentru a stabili dacă focarul a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident la un laborator din Wuhan".
Cercetarea chineză cu riscuri de creştere şi crearea de viruşi mortali
Deşi consensul ştiinţific internaţional este că virusul Wuhan nu este artificial, dosarul celor de la Five Eyes evidenţiază cercetările oamenilor de ştiinţă Shi Zhengli şi Peng Zhou, care studiau de câţiva ani coronavirusuri de liliac şi posibilitatea de modificare a virusurilor pentru a asigura transmisibilitatea la alte specii.
Raportul citează un studiu din 2013 realizat de o echipă de cercetători, inclusiv dr. Shi Zhengli, care a colectat un eşantion de fecale de liliac potcoavă dintr-o peşteră din provincia Yunnan, China. Eşantionul conţine un virus 96,2% identic cu SARS-cov-2, virusul care a izbucnit în Wuhan, provocând pandemia de COVID-19.
"Dosarul face referire, de asemenea, la lucrările efectuate de echipă pentru a sintetiza coronavirusuri similare cu SARS, pentru a analiza dacă acestea ar putea fi transmise de la lilieci la mamifere. Cercetările includeau modificarea unor părţi ale virusului pentru a testa dacă acesta este transmisibil la diferite specii". - Daily Telegraph
Un studiu din noiembrie 2015, realizat de Shi Zhengli şi echipa sa, în colaborare cu Universitatea din Carolina de Nord, a concluzionat că virusul asemănător cu SARS ar putea sări de la lilieci direct la oameni şi că la momentul respectiv nu exista tratament.
Raportul agenţiilor Five Eyes notează din studiu: „Pentru a examina potenţialul de emergenţă (adică potenţialul de a infecta omul) al circulaţiei COV-uri de liliac, am construit un virus himeric care codifică o nouă proteină zoonotică spike - din secvenţa RsSHCO14-cov care a fost izolat din liliecii de potcoavă chinezi - în contextul unui schelet provenit din SARS-Cov de şoareci".
"Acest virus este extrem de patogen, iar tratamentele dezvoltate împotriva virusului SARS original în 2002 şi medicamentele ZMapp utilizate pentru combaterea Ebola nu reuşesc să neutralizeze şi să controleze acest virus", nota Ralph Baric, profesor al Universităţii din Carolina de Nord, coautor în lucrarea din 2015.
Câţiva ani mai târziu, în martie 2019, Dr. Shi Zhengli şi echipa ei, inclusiv Peng Zhou, care a lucrat în Australia timp de cinci ani, au publicat un material intitulat Coronavirusuri de liliac în China în revista Medical Viruses, unde au scris că „îşi propun să prezică zonele interesante ale virusului şi potenţialul de transmitere la alte specii, spunând că 'studierea coronavirusurilor de liliac din China este o urgenţă pentru a înţelege potenţialul de a provoca un alt focar'. Recenzia lor concluziona că este „foarte probabil că viitoarele epidemii de SARS sau MERS să provină din lilieci şi există o probabilitate crescută ca acest lucru să apară în China.”
Raportul notează că cercetările Dr. Shi Zhengli continuă şi că cercetătorul a afirmat, către Scientific American: „coronavirusurile liliacului vor provoca mai multe focare ... Trebuie să le găsim noi pe ele înainte să ne găsească ele pe noi”.
Episoade australiene
Atât Shi Zhengli, cât şi Peng Zhou au lucrat trei ani la Laboratorul de Sănătate Animală din Australia - operat de agenţia ştiinţifică naţională a ţării - CSIRO. Între 2011 şi 2014, Zhou a aranjat ca liliecii sălbatici să fie prinşi şi transportaţi vii în Queensland, la laboratorul din Victoria, unde au fost eutanasiaţi, disecaţi şi studiaţi în cadrul unor programe de cercetare a virusurilor letale.
Deşi Statele Unite au blocat la un moment dat toate finanţările acordate Institutului de Virologie din Wuhan, CSIRO a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă colaborează cu laboratorul.
Cercetător dispărut de la Institutul Wuhan ...
Telegraph notează cazul lui Huang Yanling, un cercetător de la Institutul de Virologie din Wuhan, despre care se crede că a fost „pacientul zero” după ce a fost prima persoană diagnosticată cu boala.
Yanling a dispărut, biografia şi imaginea ei fiind şterse de pe site-ul Wuhan al Institutului de Virologie, dar nu şi contul ei.
Pe 16 februarie, institutul a negat că Huang Yanling ar fi pacientul zero şi a spus că cercetătoarea este în viaţă şi că s-ar fi mutat la un alt institut, nespecificat, însă circumstanţele rămân misterioase - Daily Telegraph
Datele cheie ale muşamalizării focarului de către regimul comunist de la Beijing:
9 noiembrie 2015: Institutul de Virologie Wuhan publică un studiu care relevă că cercetătorii săi au creat un nou virus în laborator.
6 decembrie 2019: La cinci zile după ce un bărbat a prezentat simptome asemănătoare unei pneumonii, soţia lui o contractează şi ea, ceea ce sugerează transmiterea de la om la om.
27 decembrie: Autorităţile de sănătate din China afirmă că o nouă boală, care a afectat aproximativ 180 de pacienţi, este cauzată de un nou coronavirus.
26-30 decembrie: Din datele pacienţilor din Wuhan apar dovezi ale existenţei unui virus nou.
31 decembrie: Autorităţile chineze responsabile de cenzura pe internet încep să blocheze termeni de pe social media, cum ar fi pneumonia necunoscută Wuhan.
1 ianuarie 2020: Opt medici din Wuhan care avertizaseră despre noul virus sunt reţinuţi şi condamnaţi.
3 ianuarie: Cea mai înaltă autoritate sanitară a Chinei emite o notă în care se cere păstrarea secretului referitor la noul virus.
5 ianuarie: Comisia municipală de sănătate din Wuhan blochează actualizările zilnice privind noile cazurile. Actualizările sunt oprite până pe 18 ianuarie.
10 ianuarie: Oficialul comunist Wang Guangfa, spune că focarul este „sub control” şi, în mare parte, o „stare uşoară”.
12 ianuarie: Laboratorul profesorului Zhang Yongzhen din Shanghai este închis de către autorităţi pentru „rectificare”, la o zi după ce a transmis date despre secvenţele genomice în exteriorul Chinei.
14 ianuarie: Şeful Comisiei Naţionale de Sănătate a Chinei, Ma Xiaowei, îi avertizează în mod privat pe colegi, că focarul va deveni, probabil, un eveniment major de sănătate publică.
24 ianuarie: Funcţionarii din Beijing împiedică Institutul de Virologie Wuhan să transmită eşantioane cu probe Universităţii Texas.
6 februarie: Cenzorii online înăspresc controalele pe platformele de socializare.
9 februarie: Dispare cetăţeanul-jurnalist şi omul de afaceri local Fang Bin care raporta despre numărul mare de morţi din Wuhan.