Coronavirusuri de laborator, China, Paris şi o încercare de fugă în străinătate a unui cercetător chinez

Epoch Times România
04.05.2020

focus

alte articole

Dr. Shi Zhengli, unul dintre cercetătorii care studiau moduri de a face coronavirusurile de liliac transmisibile la oameni, în Institutul de Virologie Wuhan
Epoch Times România
04.05.2020

Cercetătorul cel mai cunoscut din Institutul de Virologie din Wuhan - locul unde se desfăşurau de mai mulţi ani studii asupra modificării coronavirusului de liliac - dr Shi Zhengli, poreclită „doamna liliac”, a negat rapoartele conform cărora a încercat să fugă de sub tutela regimului comunist chinez şi să se refugieze la Paris.

Zvonurile pe acest subiect au inundat media socială chineză în weekend, după publicarea unui raport de 15 pagini alcătuit de organizaţiile anglo-saxone de spionaj - celebra Five Eyes.

Potrivit zvonurilor, Shi Zhengli ar fi încercat să ia sute de documente confidenţiale şi să se refugieze cu ele la Ambasada SUA din Paris.

Shi Zhengli a scris sâmbătă, pe WeChat - un serviciu de mesagerie chinez -, că ea şi familia sa nu au fugit niciodată din ţară şi nu au intenţia de a face acest lucru.

Shi a afirmat: „Totul este în regulă cu familia mea şi cu mine, dragi prieteni!”. De asemenea, a postat nouă fotografii recente.

"Oricât de dificile sunt lucrurile, (fuga în străinătate) nu se va întâmpla niciodată. Nu am făcut nimic rău. Cu o credinţă puternică în ştiinţă, vom vedea ziua în care norii se dispersează şi soarele străluceşte".

Mesajul a fost repostat de The Global Times, publicaţie strâns controlată de Ministerul chinez al Propagandei, şi una dintre publicaţiile unde Partidul Comunist Chinez transmite directivele şi evoluţiile importante.

În pofida legăturilor publicaţiei Global Times cu Partidul Comunist, povestea a fost preluată şi de South China Morning Post (care se află sub tutela lui Jack Ma, un apropiat al regimului chinez), The Week şi Internaţional Business Times.

Raportul celor de la Five Eyes, scurs în presă în weekend, a punctat lucruri despre care Epoch Times a scris în aceste cinci luni de pandemie:

  • De la începutul scandalului internaţional declanşat de pandemia COVID-19, au ieşit la iveală date concrete despre programele desfăşurate în cele două laboratoare bacteriologice ale Chinei din oraşul Wuhan, unde se desfăşurau programe militar-civile, unele dintre ele încercând să găsească modalităţi de îmbunătăţire a virusurilor de liliac pentru a obţine transmisibilitate la oameni.
  • Muşamalizarea focarului de către Partidul Comunist Chinez este un „atac la transparenţa internaţională”.
  • Potrivit documentului, Five Eyes a găsit că negarea transmisibilităţii de la om la om a infecţiei în primele zile ale focarului a fost „mortală”.
  • Raportul arată că Beijing-ul a refuzat să predea mostre de virus pentru a dezvolta vaccinuri şi a cenzurat masiv Internetul.
  • Conform documentului, Partidul comunist a cenzurat ştiri despre virus pe motoarele de căutare din decembrie.

Preşedintele american Donald Trump este printre cei care au criticat cel mai dur regimul de la Beijing pentru modul în care a administrat criza generată de focarul intern şi care a devenit pandemie, afectând practic toate ţările.

Săptămâna trecută, Trump a menţionat că a văzut dovezi potrivit cărora virusul Wuhan ar fi putut fi creat în laboratoarele din China.

„Da, am văzut. Da, am văzut”, a declarat Trump, atunci când a fost întrebat dacă a văzut dovada că virusul îşi are originea în laboratoare. El a mai subliniat că nu va divulga dovezile care îi confirmă suspiciunile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor