Retrospectivă Epoch Times 2012: Raed Arafat, de la proteste de stradă la funcţia de ministru
alte articole
Raed Arafat a devenit în 2012 unul dintre cele mai interesante personaje din actualul Guvern, după ce a fost trimis la plimbare de Băsescu pe vremea când era subsecretar de stat şi apoi a fost numit în funcţia de ministru. Scandalul legat de demisia lui Arafat, cerută de preşedinte, a dus la izbucnirea unor proteste de stradă care s-au transformat în manifestări contra lui Băsescu în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.
Totul a pornit de la o intervenţie în direct a lui Băsescu, într-o emisiune televizată la care participa şi Arafat, şi la care preşedintele i-a atras atenţia acestuia să-i prezinte ministrului Sănătăţii observaţiile sale şi nu să creeze "o psihoză publică" legată de nemulţumirile sale referitoare la proiectul noii legi a sănătăţii.
"Dacă nu găseşte înţelegere şi are altă părere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici, ghicitoarea mea", a precizat Traian Băsescu.
Sistemul medical de urgenţă ar putea fi distrus prin noua lege a sănătăţii, a susţinut Raed Arafat, care a anunţat că demisionează din funcţie dacă documentul va fi votat în forma actuală, care ar permite apariţia mai multor servicii de urgenţă private, ceea ce ar putea duce la desfiinţarea SMURD.
Băsescu a cerut retragerea proiectul de lege a sănătăţii care a generat numeroase dezbateri soldate şi cu demisia subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.
Încep protestele în stradă
În prima jumătate a lunii ianuarie, oamenii nemulţumiţi de atitudinea lui Traian Băsescu în această problemă şi de faptul că i s-a cerut lui Arafat să plece au ieşit în stradă şi au protestat.
Guvernul a cedat în faţa presiunii manifestanţilor, numindu-l din nou în funcţie pe Raed Arafat, dar protestele au continuat. Oamenii s-au arătat nemulţumiţi şi de măsurile de austeritate şi recesiunea economică slabă, nu doar de organizarea sistemului medical. Mulţimea din Piaţa Universităţii a cerut demisia lui Băsescu şi convocarea de alegeri anticipate. Proteste au izbucnit şi în alte oraşe din ţară, dar cu un număr mai mic de participanţi.
"Dacă sloganurile cele mai comune constau în a cere demisia guvernului şi a preşedintelui Băsescu, nici liderii opoziţiei social-liberale (USL), care au încercat să se alăture mitingurilor, nu au fost bineveniţi, unii fiind chiar huiduiţi", a relatat Agence France-Presse.
Mişcările de protest au fost relatate pe larg de presa străină care a scris şi despre violenţele la care au recurs câţiva dintre manifestanţi care s-au luptat cu jandarmii şi au vandalizat câteva magazine.
Chiar şi după întoarcerea lui Arafat, Băsescu nu a ezitat să-i atace pe cei din Ministerul Sănătăţii: " Toată echipa de la Ministerul Sănătăţii este o echipă ezitantă şi sub presiunea multor interese. De aceea a şi fost distrusă propunerea de dezbatere publică pe care Guvernul şi eu am făcut-o pe un proiect de lege care ar fi putut, în mod civilizat, să fie dezbătut, să spunem ce e bine, ce e rău, sa îl îmbunătăţim, că a fost o lansare în dezbatere publică. Reacţia celor interesaţi să nu se întâmple nimic în sănătate a fost atât de puternică încât eu ce să mai spun?", a declarat Băsescu.
În schimb, Ponta i-a acordat mai mare atenţie şi încredere lui Arafat, cu care a precizat că s-a sfătuit pentru alegerea noului ministrului Sănătăţii care a fost desemnat, în final, Vasile Cepoi.
Vineri, în urma discuţiilor purtate cu ministrul sănătăţii şi subsecretarul de stat Raed Arafat, primul ministru Victor Ponta a anunţat că noul proiect de reformă a sănătăţii, care urmează să fie adoptat ca proiect de lege de către guvern, va conduce la o diversificare a sistemului de asigurări de sănătate.
Premiat de americani
Pe de altă parte, Raed Arafat a fost desemnat membru de onoare al Academiei Americane de Medicină de Urgenţă pentru contribuţia sa la dezvoltarea acestui sistem. Decizia a fost luată la Congresul internaţional pentru Medicina de Urgenţă de la Dublin.
Medicul român a fost răsplătit cu premiul de leadership în medicina de urgenţă şi a ţinut un discurs despre medicina de dezastre. El a declarat că este onorat de premiul primit şi de recunoaşterea activităţii sale de către Academia Americană de Medicină de Urgenţă.
A preluat funcţia de la Ponta
După demisia lui Vasile Cepoi, în urma scandalului legat de acuzaţiile aduse de Agenţia Naţională de Integritate, premierul Ponta a prelua funcţia de ministru interimar al Sănătăţii. Subsecretarul de stat Raed Arafat a preluat atribuţiile administrative ale instituţiei, până la numirea unui nou ministru, după alegerile parlamentare de pe 9 decembrie şi a precizat că nu vrea să fie ministru.
Premierul a precizat atunci că Arafat nu a dorit să ocupe postul de ministru şi că, în calitate de şef al Guvernului, nici nu intenţionează să desemneze o altă persoană ca ministru până la alegerile parlamentare din luna decembrie.
Raed Arafat a declarat că nu doreşte să preia şi funcţia respectivă nici atunci şi nici după alegeri, când se va constitui un nou Guvern.
"Şi, după 9 decembrie, în noul Guvern, dacă doreşte să fie ministru, nu voi ezita să-i propun acest lucru. Dar, dacă nu doreşte - lucru pe care mi l-a spus şi zilele acestea - atunci după 9 decembrie vom nominaliza un ministru cu un mandat de patru ani şi cu un mandat şi o strategie foarte clară", a declarat Ponta.
La scurt timp însă, Arafat a accceptat să preia funcţia de ministru al Sănătăţii, însă numai până la alegerile parlamentare. Arafat a precizat că numirea sa trebuie privită la rece, deoarece un al doilea interimat nu mai era posibil, conform Constituţiei României, iar ministerul are nevoie de continuitate.
Imediat după terminarea alegerilor, Arafat îşi va depune demisia şi va reveni la funcţia de subsecretar de stat pe probleme de urgenţă. "Nu va exista o întrerupere în activitatea ministerului până va veni noua conducere. Voi demisiona imediat după numirea acesteia, doresc să revin la funcţia pe care am avut-o", a concluzionat ministrul Sănătăţii.
Cu ocazia depunerii jurământului de către Raed Arafat în funcţia de ministru al Sănătăţii, preşedintele Traian Băsescu i-a transmis fondatorului SMURD să aibă în vedere Legea Sănătăţii, pe care a precizat că o doreşte la Parlament până în luna decembrie.
După ocuparea funcţiei de ministru, Arafat a declarat că sistemul de sănătate din România va avea de suferit şi în 2013 din cauza finanţării sub nivelul necesar, iar diferenţele faţă de statele dezvoltate se vor menţine.
Arafat a mai avut de înfruntat scandalul izbucnit în urma folosirii unui vaccin împotriva tuberculozei care a fost adus din Danemarca şi a generat reacţii adverse grave la unii copii. După ce a cerut oprirea imunizării şi s-au făcut numeroase analize, specialiştii străini au dat undă vede reluării vaccinării.
În prezent, după terminarea alegerilor parlamentare, se aşteaptă învestirea noului Guvern şi rămâne de văzut de rol va ocupa Arafat în continuare.