Ministrul Sănătăţii: Refuzul vaccinării contra tuberculozei pune viaţa copilului în primejdie

Raed Arafat
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)

Ministrul Sănătăţii Raed Arafat a subliniat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii contra tuberculozei le pune viaţa în primejdie şi apare riscul ca ei să dezvolte forme severe ale bolii, mai ales în primii cinci ani de viaţă.

Raed Arafat a prezentat rezultatele evaluării experţilor străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) privind efectele adverse ale imunizării cu vaccinul danez BCG-SSI, acesta fiind folosit în România, la copii, din iunie 2011.

Ministrul a informat publicul că produsul este sigur şi că vaccinarea, întreruptă pe durata evaluării experţilor străini şi români, va fi reluată de sâmbătă.

Ministerul Sănătăţii va elabora ghiduri pentru administrarea vaccinului, urmărirea şi tratamentul reacţiilor adverse, pentru că părinţii să nu fie surprinşi de acestea şi pentru a se interveni rapid şi corespunzător. Raed Arafat a atras atenţia că refuzul de a vaccina copiii pune în pericol viaţa acestora.

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat că, în ultimul deceniu, vaccinul BCG (contra tuberculozei) a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de TBC la populaţia sub 14 ani în România, unde anual aproximativ 1.000 de copii dezvoltă forme severe ale bolii.

În cazul în care nu sunt vaccinaţi, copiii pot dezvolta forme severe de tuberculoză în primii ani de viaţă, o treime dintre aceste cazuri fiind constatate la copii sub cinci ani, potrivit lui Raed Arafat.

În timpul în care nu a fost disponibil, respectiv în cele şase luni din anul 2011, s-a constatat clinic o majorare a cazurilor severe de tuberculoză la copii. Trebuie luat în calcul şi faptul că în ţări cu o pondere mare a tuberculozei, cum este România, beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, a arătat ministrul.

În ţara noastră, la un milion de copii vaccinaţi, sunt evitate 356 de cazuri de tuberculoză severă, în timp ce în alte ţări, la acelaşi număr de copii vaccinaţi, cazurile evitate sunt mai puţine - 29 în Suedia, 89 în Polonia şi 178 în Letonia.

În urma analizei făcute de specialiştii străini şi de cei români, s-a stabilit că vaccinului danez este sigur.

"În nicio ţară nu s-a oprit imunizarea şi nici nu a fost schimbat vaccinul", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură