Raed Arafat: România are voie să facă greşelile ei, dar nu să le repete pe ale altora

Raed Arafat
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat joi, la o dezbatere privind asigurările mutuale de sănătate, că sistemul de sănătate e îndreptăţit să aleagă un tip de asigurare care se conformează cel mai bine nevoilor sale, precum şi că ţara noastră are voie să facă greşelile ei, dar nu să le repete pe ale altora.

Ambasada Franţei şi Ambasada Belgiei au pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii experienţa lor, în scopul de a observa părţile pozitive şi pe cele negative ale acestui tip de asigurări, respectiv asigurările mutuale.

Acest lucru este bun potrivit lui Raed Arafat, deoarece ”România are nevoie să facă greşelile ei, dar nu să repete greşelile altora. Noi trebuie să vedem ce se întâmplă în alte părţi pentru ca să evităm alte greşeli pe care ei le recunosc şi ni le spun".

Întrebat dacă există posibilitatea ca introducerea asigurărilor mutuale de sănătate să afecteze sistemul medical de urgenţă, ministrul Raed Arafat a precizat că "nu are cum să fie afectat pentru ca sistemul de urgenţă oricum este în mare parte la bugetul de stat. Acum avem intenţia să trecem şi serviciul de ambulanţă la bugetul de stat ".

Ministrul a subliniat că trecerea serviciului de ambulanţă de la Casa de Asigurări de Sănătate la Ministerul Sănătăţii (MS) se va face în schimbul unor programe de care va răspunde Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), adăugând că ”nu există niciun impact asupra sistemului de urgenţă, apariţia acestor asigurări mutuale, dar problema nu este numai a privi sistemul de urgenţă, ci a privi întregul sistem".

Raed Arafat a precizat că, din ceea ce a citit în presă, în Slovacia a fost o schimbare radicală în sistemul de asigurări de sănătate.

"În Slovacia a fost o schimbare radicală chiar acum în sistemul lor de asigurări. Trebuie să vedem de ce slovacii au hotărât de la ceea ce am citit în ziare chiar să naţionalizeze unele asigurări private, să vedem care a fost motivul. Nu ştim care sunt cifrele, care sunt dedesubturile, care sunt problemele. Acestea sunt probleme pe care noi trebuie să le analizăm ca să nu facem şi noi anumite greşeli în sistemul de asigurări de sănătate", a declarat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a declarat că nu este adeptul niciunui model în domeniul sănătăţii, pentru că nu există toate datele necesare la acest moment.

”Aşteptăm concluziile, astăzi avem chiar o întâlnire la Ambasada Franţei pe această temă. Nu pot să spun că sunt adeptul unui model sau al altuia. Cel mai probabil voi fi adeptul unui model care adună mai multe aspecte pozitive din cel puţin alte două-trei modele", a concluzionat ministrul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură