Raed Arafat: Se reia vaccinarea bebeluşilor anti-TBC. Produsul este sigur

Raed Arafat
Raed Arafat (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Vaccinarea bebeluşilor împotriva TBC va fi reluată, a anunţat vineri dimineaţă ministrul Sănătăţii, Raed Arafat. Ministrul a mai precizat că România are nevoie de vaccinul BCG danez. Raed Arafat a mai declarat că nu a fost vorba de erori de administrare, acest vaccin fiind folosit în zeci de alte ţări, unde s-au raportat de asemenea un număr fluctuant de reacţii adverse.

„Programul de vaccinare va reîncepe. Este o decizie corectă şi normă. Se va relua cât mai repede, pentru a nu întârzia vaccinarea celorlalţi copii. Astăzi se dă dispoziţia. Nu avem de ce să întârziem. Se vor da anumite recomandări. Pe parcursul săptămânii viitoare vom elabora şi alte ghiduri suplimentare, broşuri, să se dea la fiecare familia care îşi vaccinează copilul. Li se explică reacţiile, ca să înţeleagă, să nu se sperie dacă apar reacţiile. Oprirea vaccinării ar însemna să punem la risc sever de dezvoltare a TBC la copiii din România”, a declarat Raed Arafat.

Ministrul a avertizat că părinţii care nu vor să-şi vaccineze copiii le pun viaţa în pericol.

„Refuzul vaccinării pune viaţa copilului în pericol. Poate să facă o formă severă de TBC, care să afecteze organele copilului, mai ales în primii cinci ani. Dacă părintele spune că nu vrea, atunci răspunde de acest fapt”, a afirmat Arafat.

Pe de altă parte, potrivit ministrului Arafat, decizia de suspendare a vaccinării a fost utilă.

„Suspendarea a fost o măsură de precauţie utilă. Apariţia reacţiilor adverse nu pune sub întrebare originea vaccinului BCG de origine daneză. Este folosit din 1981 şi în 46 de ţări ,au raportat un număr fluctuant de reacţii adverse. Posibile au fost anumite erori, dar ele nu au fost sistematice. Ocazional este posibil că au apărut administrări de doze mai mari, mai profunde. Trebuia să apară o grupare mai mare în zona respectivă. A fost o răspândire egală la nivel naţional”, a mai declarat Arafat.

În România, 134 de bebeluşi au avut recent reacţii adverse la acest vaccin BCG, care este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate.

Vaccinul BCG este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne