Raed Arafat le dă veşti bune medicilor din străinătate

Raed Arafat
Raed Arafat (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ministrul Sănătăţii Raed Arafat susţine că medicii români care se specializează în străinătate nu reuşesc să se angajeze pe posturi bune în România din cauza unor proceduri administrative descurajante, situaţie ce va fi schimbată în viitor.

Raed Arafat, a explicat că mult timp România se confrunta cu această situaţie şi anume că dacă eşti medic român şi obţii specializarea în străinătate, eşti nevoit să treci prin multe piedici administrative ca să poţi profesa în România. Ministrul Sănătăţii promite că lucrurile din acest domeniu se vor schimba în scurt timp.

Raed Arafat a declarat pentru Prime Time News că deşi au plecat mulţi medici, o parte mică dintre ei vor să se întoarcă şi ”noi am blocat pe parcursul anilor orice posibilitate ca medicii români care au plecat fără specialitate şi s-au specializat în ţări precum SUA, Canada, Israel” să se întoarcă în ţară.

Ministrul a amintit cazul medicului român Şerban Stoica, cardiochirurg pediatru la Bristol, în Marea Britanie, care nu poate profesa în România pentru că şi-a obţinut specializarea în străinătate. De un an tot încearcă să revină în România.

”Pot spune că se semnează ordinul de recunoaştere şi domnul doctor se va putea întoarce. Pentru cei care sunt în trei ţări acum SUA, Canada şi Israel o să pregătim un document, adică un act normativ unde o să-i includem în recunoaşterea diplomelor de specialitate în România în mod automat” a menţionat Raed Arafat.

Ministrul a prezentat şi cazul unui oncolog din New York cu trei specialităţi şi care doreşte să se întoarcă în ţară şi este acum nevoit să treacă printr-un proces anevoios de recunoaştere a specializării. Medicul ar fi trebuit, conform sistemului românesc, să dea din nou examen de admitere la rezidenţiat, apoi, dacă era declarat admis, putea cere recunoaşterea stagiilor. Mai trebuia să mai susţină un examen şi numai atunci îi erau recunoscute specializările în România.