Arafat: Bugetul sănătăţii în 2013 va fi probabil mult sub media europeană

Raed Arafat
Raed Arafat (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Sistemul de sănătate din România va avea de suferit şi în 2013 din cauza finanţării sub nivelul necesar, iar diferenţele faţă de statele dezvoltate se vor menţine.

"Din ce ştiu, bugetul sistemului sanitar rămâne cu o problemă. Finanţarea din PIB, chiar dacă a crescut, rămâne mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finanţării din UE. Bugetul nou nu îl decidem acum, ci îl va da noul Parlament", a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, la ProTv.

Contribuţia pentru sănătate ar putea creşte în anul următor, problema fiind în prezent la stadiul de discuţii.

"Ca să avem o contribuţie corectă ar trebui să ne întoarcem măcar la 6-7 la sută, cum era înainte. Dar aceasta este o discuţie generală, iar decizia este politică. Ar aduce câteva sute de milioane în plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. În opinia mea, discutând la rece, ar putea fi o soluţie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creşte finanţarea, unde ar putea fi aceasta", a precizat ministrul Sănătăţii.

Cum se pot majora veniturile medicilor

Creşterea veniturilor medicilor este avută în vedere în noua Lege a sănătăţii care ar urma sa prevadă creşterea independenţei spitalelor.

"Se caută soluţii pentru banii medicilor. În noua lege, prin independenţa spitalelor, îi pot plăti după performanţă. Dar în primul rând trebuie recunoaştere clară, trebuie un consens social. Şi alte ţări au avut această problemă. Am avut recent o discuţie în Iordania. Medicii plecau în ţările din Arabia Saudită şi ţările din Golf. Soluţia a fost că, peste noapte, salariile medicilor cei mai vânaţi peste hotare s-au triplat. Este vorba despre decizie politică, să se înţeleagă că noi avem monitorizarea FMI, să fim foarte atenţi. Deschidem recunoaşterea automată a calificărilor din SUA, Canada, Israel. Sunt români care vor de ani de zile să revină", a menţionat Raed Arafat.

O altă soluţie pentru majorarea veniturilor medicilor este că, după orele de program, să li se permită să consulte şi alte persoane în spitalele de stat.

Reţeta electronică şi cardul vor deveni obligatorii

Reţeta electronică şi cardul sunt lucruri normale în orice sistem sanitar din Uniunea Europeană, unde, după o perioadă de testare, devin obligatorii, a relatat ministrul Sănătăţii. Scopul acestor măsuri este limitarea cazurilor de fraudă. Sisteme de monitorizare pentru reţete şi carduri există în toate statele UE şi vor fi implementate şi în România.

De pe 2 iulie, a început emiterea reţetelor electronice, în paralel cu cele pe hârtie, urmând ca de pe 1 ianuarie 2013, prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate să se facă exclusiv în sistem electronic.

O altă problemă importantă în domeniul sănătăţii este noua lege a acestui sistem care ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel mai devreme în februarie-martie 2013. În prezent, proiectul de lege este discutat cu experţii europeni, a declarat ministrul Sănătăţii.

"Acum legea se discută cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne interesează sfaturi pe reforma asigurărilor, a spitalelor, ca structură. Aş zice că legea este încă în construcţie şi în lucru. Domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii, n.r.) se ocupă şi acum de lege", a declarat Arafat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne