Retrospectivă Epoch Times 2012: Misterele Daciei

Discul solar, Sarmizegetusa Regia
Discul solar, Sarmizegetusa Regia (wikipedia.org)

Dacia, străvechea noastră patrie, este plină de mistere, care, când vor fi dezlegate, vor schimba ideile ruginite despre cultura şi civilizaţia strămoşilor noştri, aproape ignoraţi de istoricii de modă veche. Anul 2012 a fost foarte bogat în descoperiri arheologice, unele dintre ele fiind excepţionale.

Lucrările la viitoarele noastre autostrăzi au scos şi vor mai scoate la iveală un bogat material arheologic. Astfel, pe traseul autostrăzii Orăştie – Sibiu, s-a descoperit recent un depozit de piese de bronz şi fier, cu vestigii datând din Epoca Fierului. Este vorba de peste 200 de obiecte de bronz şi fier: podoabe, arme şi piese de harnaşament, depuse într-un vas ceramic. Cercetările arheologice de pe coridorul IV pan-european al acestei viitoare autostrăzi sunt coordonate de Muzeul Naţional de Istorie a României.

Tot în acest an, cercetările arheologice preventive, în raza administrativă a celebrului sat Tărtăria, din comuna Săliştea, judeţul Alba, au evidenţiat o aşezare datând din Epoca Fierului. Cum se ştie, la Tărtăria au fost descoperite anterior trei tăbliţe de lut cu cel mai vechi scris din lume.

La Deva, cu prilejul lucrărilor de construire a lapidariului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, au fost scoase la lumină vase dacice, o locuinţă de la începutul Epocii Bronzului, dar şi obiecte aparţinând Culturii Coţofeni. Pe şantierul autostrăzii Sibiu – Nădlac, lucrările au scos la iveală unelte, arme, până şi ace de siguranţă asemănătoare celor de astăzi. Dar cel mai preţios obiect de acolo, un car de fier în miniatură, a fost descoperit într-un mormânt.

Cercetările arheologice de pe acelaşi traseu au scos la lumină şi primul oraş din Transilvania – aşezarea neolitică de la Turdaş, judeţul Hunedoara, care era un centru regional de producţie şi distribuţie a ceramicii. Directorul Muzeului Naţional Brukenthal, din Sibiu, a declarat că această aşezare datează ”de dinainte de piramide”.

Un mormânt din Epoca Bronzului, veche de aproximativ 5.000 de ani, a fost descoperit la ieşirea din municipiul Ploieşti spre Târgovişte. Tot în 2012, pe traseul viitoarei autostrăzi Deva – Sibiu, pe lângă Lancrăm, judeţul Alba, au fost descoperite vestigii aparţinând unor aşezări din prima Epocă a Fierului şi din Epoca Medievală timpurie, iar în aşezarea dacică Buridava, de lângă municipiul Râmnicu Vâlcea, au fost scoase la iveală fragmente ceramice, plus opt vetre de locuire, cu două gropi ritualice de cult.

Desigur, la primăvară, când lucrările vor lua amploare, vor ieşi la lumină şi alte preţioase amintiri de la geto-daci, rămaşi în istorie cu titlul de ”cei mai viteji şi mai drepţi între traci”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură