“Porţi deschise” la Sarmizegetusa Regia
alte articole
Doar o dată pe an, turiştii care ajung fără ghid în capitala Daciei libere, Sarmizegetusa Regia, obţin relativ uşor informaţiile de specialitate care-i interesează şi asta pentru ca la fosta capitală a dacilor se organizează o manifestare de tip “porţi deschise”. Gestul, scriu cei de la publicaţia locală “Replica” din Hunedoara, este atât practic, dar mai ales simbolic şi pleacă de la arheologii care ştiu cu adevărat să preţuiască Sarmizegetusa Regia şi sunt demult convinşi că întregul complex al cetăţilor dacice merită mult mai multă atenţie atât din partea publicului, dar mai ales din partea autorităţilor.
Duminica trecută a fost singura zi din an în care turiştii care au urcat la Sarmizegetusa Regia au fost întâmpinaţi la intrarea în cetate cu pliante şi cu înştiinţarea: “Dacă vă interesează un ghidaj prin obiectivul istoric, suntem la dispoziţia Dumneavoastră. Trebuie doar să aşteptaţi câteva minute până mai vin şi alţi doritori, ca să avem un grup un pic mai mare”. Apoi, unul dintre arheologii care lucrează la Regia pleacă împreună cu vizitatorii şi îşi începe ghidajul după câţiva paşi, explicând tehnica de construire a zidurilor preluată de daci de la greci. Ajunge apoi la prima secţiune de săpătură, cea din pădure, făcută de arheologi în încercarea de a stabili mai clar traseul pe care-l urmează drumul pavat ce pleacă din incinta sacră.
Turiştii coboară apoi în incinta sacră. Li se explică pe rând şi pe scurt cam tot ce se ştie despre fiecare templu în parte, despre soarele de andezit, despre canalele de colectare a apei săpate de daci în incintă şi li se răspunde la orice întrebare pertinentă. Ce e mai frumos e păstrat pentru finalul turului. O altă secţiune de săpătură a scos la iveală o conductă din ceramică veche de 2000 de ani. Este vorba despre o conductă lungă de cel puţin 23 de metri, care captează un izvor şi care pare funcţională şi acum. Nu e o descoperire în premieră. Conducta a mai fost săpată în anii ‘50, dar şi atunci, ca şi acum, arheologii au considerat că în lipsa unui plan de restaurare şi conservare pe termen lung, aceasta ar fi mai în siguranţă în pământ, aşa că au reîngropat-o. Traseul de vizitare se termină la cortul multi-media, amenajat chiar în incinta sacră. Rând pe rând, curioşi de toate vârstele îşi pun câte o pereche de ochelari 3D pentru a vedea cât se poate de bine cum arătau templele dacilor înainte de a fi demolate de romani. Imaginile sunt spectaculoase şi au credibilitate, pentru că sunt realizate pe baza mai multor studii amănunţite. Marele Sanctuar Circular, unul dintre cele doar trei temple circulare de asemenea dimensiuni din Europa, este cel la care proiecţia 3D zăboveşte cel mai mult, pentru că turiştilor acesta li se pare cel mai interesant.
Ministerul Culturii a reuşit în 2012 să găsească mai mulţi bani pentru capitala Daciei. Programul de cercetare se întinde pe durata a patru ani şi ar trebui să aibă parte de o finanţare de 10 milioane de lei. Primii bani au fost deja alocaţi pentru cercetări, iar specialiştii speră că, de la anul, să poată locui în condiţii cât de cât decente chiar lângă vestigii. Vechea cabană în care sunt cazaţi este sub orice critică, iar studenţii veniţi în practică suportă temperaturi de 4 grade Celsius, pentru că dorm în corturi. “Ne-am dori un centru multifuncţional, care să fi amplasat în pădure, dar destul de aproape de incinta sacră. În acel centru am putea avea spaţii de cazare, un mic muzeu, un post de jandarmi şi un punct de prim ajutor. Rămâne însă de văzut dacă şi cât de repede se va împlini această dorinţă a noastră”, spune, citat de “Replica”, profesorul Gelu Florea, coordonatorul cercetărilor arheologice de la Sarmizegetusa Regia.
Ziua porţilor deschise” la Sarmizegetusa Regia a fost organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. În ciuda vremii capricioase, la Sarmizegetusa Regia au urcat peste 400 de turişti, de patru ori mai mulţi decât într-o zi obişnuită de vară. În afară de hunedoreni, au fost destui de mulţi turiştii veniţi din alte părţi ale ţării, parcarea amenajată cu scandal în vara anului trecut devenind neîncăpătoare încă din prima parte a zilei.