Munţii Orăştiei: Lupte între daci şi romani, la DacFest

La Festivalul DacFest, care are loc la Costeşti, în apropierea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, au avut loc sâmbătă după-amiază mai multe lupte între gladiatori, precum şi confruntări între daci şi romani.
Discul solar, Sarmizegetusa Regia (wikipedia.org)
Liviu Şerbănescu
14.10.2012

La Festivalul DacFest, care are loc la Costeşti, în apropierea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, au avut loc sâmbătă după-amiază mai multe lupte între gladiatori, precum şi confruntări între daci şi romani.

Astfel, câteva zeci de bărbaţi costumaţi în daci şi romani s-au confruntat, sâmbătă după-amiază, pe platoul din apropierea taberei şcolare de la Costeşti, în vecinătatea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, în cadrul Festivalului Internaţional DacFest care continuă şi duminică.

"DacFest" este un festival internaţional care îşi propune să readucă în actualitate tradiţiile şi obiceiurile dacilor, potrivit organizatorilor.

"Pentru că vrem să promovăm valorile şi tradiţiile dacilor nu există "clasicele" tarabe cu mititei şi bere. Pe toată durata festivalului, în zonă se mănâncă doar berbecuţ la proţap, balmoş şi alte bucate tradiţionale dacice. Vinul este singura băutură admisă", a precizat unul dintre organizatori, Vladimir Brilinsky.

Totodată, organizatorii susţin că evenimentul este gândit că o formă de promovare a valorilor cultural-istorice de la Sarmizegetusa Regia.

În cadrul festivalului, sute de oameni s-au adunat în jurul locului împrejmuit în care gladiatorii şi apoi dacii şi romanii s-au confruntat cu săbii, cu scuturi, călare pe armăsari sau în lupte corp la corp.

Însă cei mai bucuroşi au fost copiii, care au aplaudat - mai ales atunci când zidul realizat din baloţi de paie, după care se ascundeau cetele de daci, au fost incendiate de aliaţii romanilor. La lumina focului, luptele între daci şi romani s-au desfăşurat şi după lăsarea întunericului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor