Retrospectivă Epoch Times 2012: Cele mai vizitate locuri din România

Începând din şcoala primară sau chiar de la grădiniţă, copiii învaţă că România este una dintre cele mai frumoase ţări din lume. Cine a călătorit mai mult ştie că enunţul transmis copiilor este cât se poate de adevărat. Din mai multe motive, totuşi România este una dintre cele mai puţin vizitate ţări de turiştii străini. Nu are rost acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, să răscolim aceste motive.
Pădure de stejari (Epoch Times România)
Adrian Bucurescu
12.12.2012

Începând din şcoala primară sau chiar de la grădiniţă, copiii învaţă că România este una dintre cele mai frumoase ţări din lume. Cine a călătorit mai mult ştie că enunţul transmis copiilor este cât se poate de adevărat. Din mai multe motive, totuşi România este una dintre cele mai puţin vizitate ţări de turiştii străini. Nu are rost acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, să răscolim aceste motive.

Cert e ca şi în anul care e pe cale de a se încheia turiştii străini au căutat aceleaşi ţinuturi româneşti, ca şi în anii trecuţi: Delta Dunării, Bucovina şi Maramureş. Delta noastră se află în mare parte în Dobrogea, fiind a doua ca mărime şi cea mai bine conservată dintre deltele europene. În anul 1991, acest ţinut mirific a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO şi este clasificat ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România şi ca parc naţional în taxonomia internaţională a IUCN. Delta Dunării transmite, pentru cine ştie să simtă, poezia primordială a planetei noastre.

Despre Bucovina poate că am scris cel mai mult anul acesta. I-am prezentat istoria şi monumentele istorice şi de artă, multe dintre ele aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Frumuseţea acestui ţinut este vestită, vechile tradiţii româneşti sunt acolo la ele acasă, satele şi-au păstrat aproape intact modul de viaţă. Îndeosebi iarna au parte vizitatorii de spectacolele oferite de colindători. Tot în Bucovina, oamenii sunt deosebit de ospitalieri, iar bucatele gătite moldoveneşte se dovedesc întotdeauna gustoase.

Cât priveşte zona Maramureşului, aceasta este o regiune geografică şi etno-culturală alcătuită din Depresiunea Maramureş, aflată pe cursul superior al văii Tisei, şi versanţii munţilor care o înconjoară: Oaşului, Gutâi, Ţibleş şi Rodna spre Apus şi Miazăzi, Munţii Maramureşului şi Carpaţii Păduroşi, la Răsărit şi Miazănoapte. Pădurile Maramureşului au fost întotdeauna bogate în animale sălbatice: căprioară, cerb, urs, lup, vulpe, mistreţ, jder etc., şi specii protejate sau aflate în pericol: râsul, capra neagră, marmota, cocoşul de munte, vulturul auriu şi cocoşul de mesteacăn. În râurile Maramureşului trăieşte încă lostriţa, o specie rară de somon. Dintre speciile de plante rare, amintim: tisa, zada, zâmbrul, floarea de colţ şi laleaua pestriţă. În anul 1930 a fost înfiinţat Parcul Naţional Munţii Rodnei, iniţial ca rezervaţie naturală, devenită în 1979 Rezervaţie a Biosferei, pe o suprafaţă de 46.399 ha. În anul 2004, a luat fiinţă şi Parcul Naţional Munţii Maramureşului, pe o suprafaţă de aproximativ 150.000 ha, fiind, după Delta Dunării, cea mai mare arie protejată din România. În Munţii Maramureşului se găsesc peşteri, chei, lacuri şi alte frumuseţi naturale. Acest ţinut este cunoscut prin monumente istorice şi de arhitectură, cum sunt vechile biserici de lemn, aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, tradiţiile nealterate, casele construite în stil popular, aceeaşi ospitalitate ca în Bucovina şi multe altele.

Printre altele, turiştii români, dar şi unii străini, preferă, vara, litoralul Mării Negre, şi, în toate anotimpurile, Valea Prahovei. Altora, mai romantici, le place să hoinărească prin locuri mai neumblate, ca Valea Oltului sau Valea Jiului. De fapt, toată România are ce le oferi turiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor