Restabilirea relaţiilor economice cu Rusia. Condiţionări pe aspecte tehnice, energetice şi geopolitice
alte articole
Cu o săptămână înaintea vizitei viceprim-ministrului Dmitri Rogozin la Chişinău, Ambasada Republicii Moldova la Moscova deja primise „foaia de parcurs” propusă de către Ministerul Economiei al Federaţiei Ruse pentru restabilirea relaţiilor economice. Astfel, publicaţia Kommersant.ru susţine că a intrat în posesia acestei „foi de parcurs”, iar prevederile ei pot fi împărţite în tehnice, energetice şi chiar geopolitice.
La întoarcere, Rogozin a refuzat să facă publice detaliile “foii de parcurs”, motivând că partea moldovenească urma să o completeze cu propriile propuneri şi că cerinţele sunt mai mult de ordin tehnic, de unele standarde şi reglementări.
“Foaia de parcurs” conţine 14 puncte, unele dintre ele sunt cu adevărat tehnice, însă o serie se referă şi la punerea în aplicare de către Republica Moldova a diferitelor acorduri din cadrul CSI, care pot intra în conflict cu Acordul de asociere semnat cu Uniunea Europeană.
Potrivit sursei citate, Ministerul rus al Economiei a precizat că “îndeplinirea unor condiţii esenţiale înaintate pot solicita un dialog între Chişinău şi Bruxelles”. Cu toate acestea, perspectivele de întoarcere pe piaţa rusească a vinurilor moldoveneşti, legumelor şi fructelor sunt descrise vag, iar Ministerul Economiei a menţionat că "ponderea rulajului comerţului exterior al Federaţiei Ruse cu Moldova este de 0,2%, prin urmare, este greu de vorbit despre unele mărfuri de necesitate critică" în comerţul reciproc.
Moscova mai solicită Chişinăului asigurarea participării permanente în activităţile instituţiilor CSI, precum şi aderarea Republicii Moldova la noile decizii luate în cadrul CSI şi ulterioara îndeplinire a obligaţiilor apărute.
Cerinţe politice sunt prevăzute şi în secţiunea despre comisia inter-guvernamentală bilaterală privind comerţul şi cooperarea economică. Federaţia Rusă propune ca această comisie să fie formată din reprezentanţi ai regiunilor pro-ruse – autonomiei găgăuze şi a Transnistriei care nu este controlată de Chişinău.
Federaţia Rusă propune şi eliminarea restricţiilor privind admiterea pe piaţa moldovenească a producătorilor ruşi de zahăr, adoptarea unui set de măsuri de cooperare în domeniul industriei, "studierea problemei" privind livrările către Moldova a aeronavelor din Rusia.
Moscova mai doreşte soluţionarea problemelor în sectorul gazelor naturale, în special, rambursarea datoriei „Moldovagaz” faţă de „Gazprom”. Datoria Republicii Moldova fiind la moment de 477 milioane de dolari, iar a Transnistriei - 4,5 miliarde de dolari. Partea rusă ar dori ca „Moldavskaia GRES” să continue furnizarea de energie electrică către Moldova după aprilie 2017, luna când valabilitatea contractului expiră.
Kommersant.ru mai relatează că partea moldovenească a analizat prevederile “foii de parcurs” propuse de Moscova şi a trimis răspunsul său prin care au fost adăugate unele propuneri iar altele au fost eliminate sau corectate.
Relaţiile moldo-ruse au avut de suferit în ultimii ani, mai ales odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014. Au urmat o serie de embargouri şi înrăutăţirea relaţiilor comerciale şi economice dintre aceste două state. Potrivit ministrului Economiei de la Chişinău, Octavian Calmîc, vizita lui Rogozin în Moldova a constituit o încercare de reluare şi normalizare a relaţiilor comerciale dintre Federaţia Rusă şi Moldova.