Procuratura Generală: declaraţiile recente din presă sunt de natură eronată şi speculativă

După ce în presa de la Chişinău au apărut mai multe declaraţii care ar demasca principalii beneficiari ai „jafului secolului”, Procuratura Generală califică aceste declaraţii drept eronate şi speculative.
Procuratura Generală, Chişinău
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)

Procuratura Generală cataloghează declaraţiile recente făcute în presă cu privire la jaful din sistemul bancar din ultimii ani, drept eronate şi speculative, scopul acestora fiind discreditarea investigaţiei autorităţilor.

Astfel, potrivit unui comunicat emis de către Procuratura Generală, în cadrul cauzelor penale instrumentate de către Procuratura Anticorupţie pe subiectul respectiv, au fost create grupuri de urmărire penală formate din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţii din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

În acest context, autorităţile mai precizează că "ţinând cont de caracterul transfrontalier al fraudei bancare investigate, s-a impus necesitatea colaborării interstatale în domeniul asistenţei juridice internaţionale în materie penală."

Conform serviciului de presă al procuraturii, schimbul de informaţii cu autorităţi internaţionale precum Serviciul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Letonia, FBI şi Departamentului de Justiţie al SUA, a permis obţinerea informaţiilor relevante şi respectiv avansarea semnificativă a anchetei.

Totodată, autorităţile care se ocupă de investigaţie şi-au exprimat dorinţa ca "toţi cei care deţin informaţii relevante pe acest caz, să manifeste responsabilitate şi să respecte legea, să se prezinte în faţa procurorilor şi să răspundă complet la întrebările lor."

Replica Procuraturii Generale vine în contextul în care tot mai multe declaraţii referitoare la beneficiarii din spatele miliardului dispărut au apărut în presă. Declaraţii în acest sens au fost făcute în special de către fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman. Acesta a afirmat de curând că principalul beneficiar al jafului de miliarde din sistemul bancar al Republicii Moldova este oligarhul Vladimir Plahotniuc, fiind urmat de Vlad Filat. Mai mult decât atât, în spatele acestei scheme s-ar afla Serghei Iaralov.

Fostul angajat al CNA a mai acuzat faptul că după dezvăluirile pe care le-a făcut, el şi familia sa au fost ameninţaţi, iar aceasta a rămas captivă în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe