Delapidări de milioane cu ajutorul unei firme intermediare din Transnistria

Energokapital înregistrează profituri de aproape 39 milioane dolari, care, cu ajutorul unei bănci comerciale de la Chişinău, ajung în zone offshore. Din toată această afacere, prejudiciată iese Moldova, care are datorii la Gazprom de peste 248 milioane dolari.
Sergiu Tofilat, Victor Parlicov, experţi independenţi în energetică (Epoch Times România)
Anişoara Chiriac
14.07.2016
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Mai mulţi experţi independenţi avertizează că o nouă schemă de delapidare a banilor achitaţi de consumatorii de energie din Republica Moldova este folosită de compania Energokapital cu complicitatea autorităţilor de la Chişinău.

Astfel, în contextul unor conflicte politice iscate în stânga Nistrului, în presă au apărut mai multe documente care scot în vileag schema prin care compania intermediară Energokapital din stânga Nistrului, reînregistrată la Chişinău, prejudiciază Moldova şi operează în zone offshore.

Potrivit experţilor de energetică independenţi, Sergiu Tofilat şi Victor Parlicov, pentru anul 2015, către Energokapital au fost transferaţi 222,2 milioane dolari. Din aceştia, 128 milioane dolari au fost achitaţi de către Energokapital firmei trasnistrene Trans-Gaz, în timp ce alte 54,7 milioane au constituit costul procesării gazului în energie electrică. La final, compania Energokapital a rămas cu 38,8 milioane dolari profit care, potrivit ultimelor detalii oferite de către presa trasnistreană, cu ajutorul băncii comerciale Victoriabank din Moldova, banii au ajuns în zone offshore.

Totodată, dacă compania intermediară Energokapital înregistrează un profit de aproape 39 milioane dolari, la Chişinău, Moldova-Gaz înregistrează pierderi tot mai severe. Potrivit detaliilor furnizate de către experţi, acest lucru se datorează faptului că Energokapital nu plăteşte pentru gazul folosit la producerea energiei electrice. “Pentru că se folosesc aproape un milliard de metri cubi de gaz la producerea energiei, iar acest gaz către compania Moldova-Gaz nu este plătit, Moldova-Gaz înregistrează restanţe către Gazprom. În total, numai anul trecut Moldova-Gaz a înregistrat o creştere a datoriei în sumă de 248,4 milioane dolari, a precizat Tofilat.

Societatea civilă mai atenţionează că schema folosită actualmente de către aceste companii, cu complicitatea autorităţilor, este foarte similară cu cea folosită la delapidarea banilor din sistemul bancar. „Contul acestei companii off shore (Ornamental Art Limited, unul dintre acţionarii Energokapital înregistrată în China) este deschis într-o bancă în Letonia care a fost sancţionată pentru spălare de bani şi implicare în tranzacţii suspecte. Prin această bancă au fost făcute tranzacţii de cumpărare a acţiunilor Unibank şi ea figurează în raportul Kroll. Deci schema prin care a fost furat miliardul este aplicată acum pentru delapidarea banilor pe care îi achită consumatorii de energie electrică”, a declarat Sergiu Tofilat.

În rândul politicienilor şi al autorităţilor, despre consecinţele acestei scheme folosite de către Energokapital se ştie bine. Cel puţin de această părere sunt experţii independenţi în energetică care au afirmat că “această schemă a fost posibilă doar cu sprijinul autorităţilor din Republica Moldova pentru că Energokapital a fost reînregistrată aici în luna octombrie 2014, iar viteza cu care au obţinut licenţă de la Ministerul Economiei a fost uluitoare.”

Mai mult, contractul de livrare a energiei este semnat de compania de stat Energocom, care este subordonată Ministerului Economiei. Aceste autorităţi, precizează Tofilat, ştiau foarte bine că Energokapital le vinde energie, cetăţenii Moldovei o plătesc, dar aceştia, la rândul lor, nu achită gazul, ci trimit banii în companii offshore. “Respectiv, banii achitaţi de noi sunt fraudaţi”, a conchis Tofilat.

“În mod normal, autorităţile de la Chişinău ar fi trebuit să fie primele cointeresate să rezolve această problemă”, a precizat Victor Parlicov. Dar, potrivit acestuia, societatea civilă, organizaţiile de experţi independenţi află despre aceste detalii doar ca urmare a scurgerii de informaţii în presa din stânga Nistrului.

În acest context, experţii au venit cu un apel adresat autorităţilor prin care cer investigarea şi publicarea beneficiarilor finali ai acestor companii offshore. “Pe marginea noilor probe apărute în stânga Nistrului, cerem ca autorităţile competente, în special cele preocupate de stabilitatea sectorului bancar, autorităţile care se ocupă de combaterea spălării banilor şi evaziuni fiscale, Procuratura Generală, cât şi organele care au legătură directă cu aceste contractări, să se implice ca să verifice în ce măsură tranzacţiile şi scoaterea banilor în zonele offshore din sistemul bancar din Moldova corespund legislaţiei în privinţa luptei cu spălarea banilor. Şi o altă cerinţă înaintată autorităţilor este investigarea imediată a beneficiarilor acestor companii offshore şi publicarea datelor cu privire la beneficiarii finali ai acestor tranzacţii”, a declarat Parlicov.

Totodată experţii au precizat că încercările de a iniţia un dialog constructiv cu autorităţile de la Chişinău au eşuat, aceştia afirmând că „această companie (Energokapital) a fost selectată de cei din stânga Nistrului, iar ei trebuie să accepte aceste reguli de joc.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor