Relaţia Trump-UE-China. Diaconescu: E complicat, va fi deosebit de sofisticată această problemă
Prezidenţiabilul Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe şi ministru al Justiţiei, a fost întrebat, la emisiunea "În Opoziţie" realizată de Denise Rifai, despre politica economică pe care Trump ar putea să o ducă faţă de Europa şi implicit faţă de ţara noastră.
"Trump în primul său mandat a avut un anume tip de atitudine în ceea ce priveşte schimburile comerciale, mai ales în domeniul auto, cu Germania. Merkel a făcut o vizită la un moment dat la Washington explicându-i lui Donald Trump că producţia în Statele Unite, din punctul de vedere al companiei Volkswagen, că de acestea era vorba, în acel moment pe vârf, din punctul de vedere al calităţii şi productivităţii în industria auto, produce mai multe locuri de muncă în Statele Unite decât în Germania. Ideea de protecţionism, da, există, sau exista în mentalul preşedintelui Trump. Acum, în campania electorală, încă o dată, retorică de campanie, nu ştim dacă va fi sau nu însoţită şi de decizii clare, decizionale de la Casa Albă, doreşte să impună o taxă pentru, cum să spunem, tranzitul de frontieră, în ceea ce priveşte produsele din Uniunea Europeană de 10-12%", a declarat Cristian Diaconescu.
În egală măsură, fostul diplomat a remarcat că americanii au rivalitate sistemică cu China.
"Din punctul de vedere însă al europenilor, fie merg spre decarbonizare şi reducerea emisiilor de carbon implicit prin import de produse şi maşini din China electrice, fie intră în logica americană de a bloca oarecum politic sau de a limita relaţiile comerciale cu China şi atunci îşi încalcă aceste asumări, reducerea emisiilor de carbon până în 2030 sau până în 2050 înlăturarea acestei probleme de poluare. Or, din acest punct de vedere, aici este un anume tip de interacţiune politică şi economică, în aşa fel încât din perspectiva lui Donald Trump să existe preempţiunea americană. Este complicat, va fi deosebit de sofisticată această problemă. M-aţi întrebat direct legat de România. Atunci când a existat un background politic corespunzător...", a precizat Cristian Diaconescu.
Fostul şef al MAE a arătat că sunt anumite semnale care, mai ales de la nivel instituţional, se transmit automat în legătură cu acest aspect, şi în lumea occidentală s-a întâmplat la fel.
"Şi Macron, şi Scholz, şi Mark Rutte de la NATO au transmis semnale. Dar, dincolo de toate aceste aspecte, de exemplu, Polonia în acest moment, pe de o parte, în administraţia Trump, a beneficiat de o atenţie politico-strategică destul de interesantă, în egală măsură importând gazele lichefiate din zona americană şi intrând pe piaţa energiei din Uniunea Europeană, cu un anume tip de input interesant. În al doilea rând, aici este vorba, să lăsăm la o parte saluturile, în ce măsură reuşeşti, pe agenda unui preşedinte tranzacţionist, cum este Donald Trump, să îţi aşezi interesele şi aşteptările ca acestea să fie sprijinite şi susţinute de americani, indiferent dacă vorbim de dialog bilateral, o preferinţă, din această perspectivă, poziţiei lui Trump, fie dacă vorbim de dialog multilateral", a adăugat Cristian Diaconescu.