Relaţia dintre Tăriceanu şi Dragnea tot mai rece

Relaţia dintre Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu este din ce în ce mai tensionată în ultima vreme, cei doi lideri de partid având poziţii total opuse pe tema OUG privind interceptările şi a moţiunii simple pe Justiţie iniţiată de ALDE.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.03.2016

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat "neplăcut surprins" să constate că şeful PSD, Liviu Dragnea, consideră moţiunea simplă pe Justiţie propusă de ALDE drept "un exerciţiu de imagine". Cei doi lideri nu se înţeleg nici pe tema OUG privind interceptările.

"Am înregistrat acest punct de vedere [al lui Liviu Dragnea - n.r.] şi sunt neplăcut surprins că este considerat un exerciţiu de imagine. Afirmaţiile ministrului Justiţiei potrivit cărora drepturile omului sunt un lux nu pot fi considerate, evident, nici un lux, nici un exerciţiu de imagine. Discutăm despre lucruri foarte serioase, foarte grave, care relevă modul în care un membru al Guvernului gândeşte despre acest subiect şi în felul în care acţionează.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, care a urmat deciziei CCR, nu face decât să reflecte acest mod de gândire totalitar, propriu regimurilor comuniste sau fasciste şi eu, ca liberal, ca membru al Senatului României, nu pot să-mi ascund mâhnirea că aceste lucruri sunt tratate cu superficialitate, că nu se încearcă a se merge în profunzimea lor şi nu este conştientizat faptul că stâlpul de apărare a democraţiei este Parlamentul. S-ar putea ca, peste ceva timp, cei care au astăzi aceste poziţii să regrete uşurinţa cu care au tratat aceste subiecte.

Pentru că derapajele de la democraţie se produc gradual şi România se află într-o fază în care au început să se petreacă grave derapaje. În sprijinul afirmaţiilor mele vă voi aduce punctul de vedere – care nu este unul politic – al asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor şi al Asociaţiei Judecătorilor Europeni, care semnalează aceste lucruri exact în acelaşi sens în care o fac şi eu. (...) În momentul de faţă, cred că la noi, dincolo de gafele pe care le face ministrul Justiţiei în mod repetat, asistăm la o deteriorare a stării de democraţie şi la un atentat vizibil, din ce în ce mai puternic, la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale", a declarat Tăriceanu, adăugând că nu are de gând să renunţe la moţiunea pe Justiţie

Un alt subiect pe care liderii PSD şi ALDE nu se înţeleg este cel al OUG privind interceptările. În timp ce Tăriceanu insistă ca ordonanţa privind interceptările să fie respinsă, Dragnea respinge ferm un astfel de demers.

"În general, la ordonanţe, Parlamentul intervine şi, sigur, poate adăuga prevederi la textul legii când sunt scăpări, când sunt greşeli, dar nu atunci când o ordonanţă este neconstituţională. Ca atare, îmi păstrez punctul de vedere potrivit căruia ordonanţa respectivă trebuie respinsă şi, pentru a nu lăsa să se producă un vid legislativ, am întocmit deja o propunere pe care o voi comunica, spre analiză, membrilor Parlamentului, privitoare la crearea unei comunităţi naţionale independente pentru Interceptări, care să aibă sarcina de a realiza ceea ce în trecut a fost opera SRI şi să reintrăm în normele democratice care caracterizează toate ţările din Europa", a precizat preşdintele Senatului.

Întrebat dacă mai există o majoritate PSD-ALDE în Senat şi Camera Deputaţilor, Tăriceanu a replicat: "Constat că în anumite chestiuni putem avea puncte de vedere comune, în altele – nu, ceea ce mă bucură. Nu suntem fraţi, nu suntem făcuţi de aceeaşi mamă, e normal să avem identităţi distincte. Eu reprezint un partid liberal. Şi cred că, în această postură, ALDE are dreptul să îşi definească propria identitate, viziune, propria manieră de a aborda situaţia politică, proiectele de lege, tot ceea ce înseamnă dezbatere publică."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor